Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.09.2017 г.

Ливадата става като от кадифе, ако се подберат различни видове треви

Монокултурите са нетрайни, често боледуват

Да подберем подходящи тревни смески е един от най- важните моменти за създаването на красив и качествен тревен килим. За да получим очаквания резултат трябва да са налице и подходящите условия на месторастене от една страна и от друга да знаем по какъв начин ще се поддържа (интензивно или екстензивно),и съответно как ще се използва зелената площ. Създаването на монокултури не е за предпочитане защото те са изключително нетрайни и обикновено се използват за временни, изложбени и други площи за бърз ефект. Те са предразположени към болести и изискват специално внимание.

Смесените посеви издържат правят здрав и плътен чим

Смесените култури се предпочитат, тъй като имат редица предимства, а именно допълват се различните видове по темп на растеж и дълговечност, всестранно оползотворяване на веществата в почвата според техните нужди, имат по голяма екологична пластичност и съответно по голяма устойчивост на съобществата , а също така и изграждането на плътен и здрав тревен чим. Основните тревни видове, които се използват са Ливадна метлица (Poa pratensis) ,Червена власатка (Festuca rubra), Английски райграс (Lolium perenne), Обикновена полевица (Agrostis tenuis) и Овча власатка (Festuca ovina). Във всяка тревна смеска е отбелязано процентното съдържание на всеки от вида, който участва в нея и се подбира такава, която ще отговаря на изискванията на нашия двор. Добре е тревните смески да се купуват от специалист, за да се оправдаят очакванията ни.

Сее се в тихо и безветрено време

Равномерното и качествено засяване на семената става механизирано с ръчни сеялки. С малко старание обаче това може да се постигне и ръчно. Преди да пристъпим към сеенето е необходимо семената добре да се смесят в смеската. Нормата е 30 kg/da. Засяването се прави при тихо и безветрено време. Попадналите на повърхността семена е нужно да се заровят, за да не се превърнат в храна за птиците или мравките. Това става основно по два начина - с гребло като семената се набиват в земята на около1-2 см. дълбочина или върху тях се разпръсва фина почва с дебелина 1 см. и се подравнява пак с гребло. После терена се валира и се полива. След време, когато посевът започне да се зеленее се вижда къде тревата пониква по слабо там се засява повторно.

През есента температурата не трябва да е паднала под 5 грауса

Най-благоприятният сезон за посев е пролетта или така нареченото ранно пролетно засяване от март-април до средата на май. Независимо от все още ниските температури на почвата, които забавят покълването на семената наличието на влага в почвата по това време благоприятства за набъбването и поникването на семената. Ранното пролетно засяване се препоръчва за бавно растящи видове, за да се избегне измръзването на младите кълнове. Късното пролетно засяване се препоръчва за сенчестите места и при редовно поливане. При есенното засяване септември-октомври нараства рискът от пълни загуби, поради недостатъчното време семената да се развият. То трябва да се извършва при температура не по ниска от 5-7 º С. При добра интензивна поддръжка и поливане сеенето може да се извърши през целия период от март до октомври, и най-вече времето между май и август при тези условия.

Ливадата става като от кадифе, ако се подберат различни видове треви
6471
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини