Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.09.2017 г.

Цвеклото - на втората година можете да използвате само листата му за храна

Салатното цвекло е двугодишно растение, което през първата година образува кореноплод, а през втората – цветоносно стебло. По хранителна стойност отстъпва само на морковите. Кореноплодите се използват за ястия, салати, маринати, листата също са предпочитана храна.
Кореновата система на салатното цвекло е добре развита и силно разклонена. Кореноплодът има овална, кръгла или удължена форма, най-често е с червена окраска. При напречен разрез се вижда последователно редуване на по-тъмни и по-светлочервени кръгове в месестата част. Предпочитат се сортове с по-малко светли кръгове и плътна червена окраска на вътрешността.
Листата му са широки, гладни, зелени с червена невратура.

Изискванията
Изискванията на салатното цвекло към топлината са по-големи от тези на другите кореноплодни зеленчуци. Оптимални за развитието му са 15-23°С, ако се полива редовно, дава високи добиви и при по-топло време. Семената му покълват при 5-6°С. Младите растения могат да загинат при минус 4°С, а извадените кореноплоди – при минус 2С.
Светлината също е важен фактор при отглеждането на салатно цвекло. При наличието на достатъчно слънце оцветяването на кореноплода е по-добро.
Към почвата няма особени претенции. Леката почва е по-неподходяща поради затруднения по поддържането на водния режим. На кисел терен растенията са слаби. Най-добра е топлата, глинесто-песъчлива почва.
Обича и да бъде торено с разложен оборски тор.

Прибирането
Ако сте имали ранни посеви на културата, то тя вече е прибрана през лятото и консумирана. Това се прави около 60-70 дни след поникването, за да могат кореноплодите да са с диаметър 3-4 см.
Сега е времето, в което салатното цвекло трябва да бъде прибрано за съхранение през зимата. То трябва да се извади преди трайното понижаване на температурите под минус 2-3°С, тоест в края на октомври – началото на ноември. Листата се отрязват на 1 см до челото.

Обработка
От салатните сортове цвекло се приготвят супи, винегрети. Кореноплодите могат да бъдат варени, фаршировани, мариновани, използват се за украсяване на ястия и за боядисване на маринати (кисело зеле, туршии).
През ранна пролет можете да откъснете листата на оставените за втора година в почвата кореноплоди. Тази зеленина може да се използва за приготвянето на супи, а самите грудки не трябва да използвате.
Трябва да почистите кореноплода на салатното цвекло веднага преди приготвянето му, тъй като той бързо потъмнява. При продължително варене цвеклото изменя цвета си и от тъмночервено става жълто. Киселината задържа естественият цвят на цвеклото, затова при варенето можете да добавите оцет или лимонена киселина.

Цвеклото - на втората година можете да използвате само листата му за храна
6691
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини