Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.09.2017 г.

Цвеклото - на втората година можете да използвате само листата му за храна

Салатното цвекло е двугодишно растение, което през първата година образува кореноплод, а през втората – цветоносно стебло. По хранителна стойност отстъпва само на морковите. Кореноплодите се използват за ястия, салати, маринати, листата също са предпочитана храна.
Кореновата система на салатното цвекло е добре развита и силно разклонена. Кореноплодът има овална, кръгла или удължена форма, най-често е с червена окраска. При напречен разрез се вижда последователно редуване на по-тъмни и по-светлочервени кръгове в месестата част. Предпочитат се сортове с по-малко светли кръгове и плътна червена окраска на вътрешността.
Листата му са широки, гладни, зелени с червена невратура.

Изискванията
Изискванията на салатното цвекло към топлината са по-големи от тези на другите кореноплодни зеленчуци. Оптимални за развитието му са 15-23°С, ако се полива редовно, дава високи добиви и при по-топло време. Семената му покълват при 5-6°С. Младите растения могат да загинат при минус 4°С, а извадените кореноплоди – при минус 2С.
Светлината също е важен фактор при отглеждането на салатно цвекло. При наличието на достатъчно слънце оцветяването на кореноплода е по-добро.
Към почвата няма особени претенции. Леката почва е по-неподходяща поради затруднения по поддържането на водния режим. На кисел терен растенията са слаби. Най-добра е топлата, глинесто-песъчлива почва.
Обича и да бъде торено с разложен оборски тор.

Прибирането
Ако сте имали ранни посеви на културата, то тя вече е прибрана през лятото и консумирана. Това се прави около 60-70 дни след поникването, за да могат кореноплодите да са с диаметър 3-4 см.
Сега е времето, в което салатното цвекло трябва да бъде прибрано за съхранение през зимата. То трябва да се извади преди трайното понижаване на температурите под минус 2-3°С, тоест в края на октомври – началото на ноември. Листата се отрязват на 1 см до челото.

Обработка
От салатните сортове цвекло се приготвят супи, винегрети. Кореноплодите могат да бъдат варени, фаршировани, мариновани, използват се за украсяване на ястия и за боядисване на маринати (кисело зеле, туршии).
През ранна пролет можете да откъснете листата на оставените за втора година в почвата кореноплоди. Тази зеленина може да се използва за приготвянето на супи, а самите грудки не трябва да използвате.
Трябва да почистите кореноплода на салатното цвекло веднага преди приготвянето му, тъй като той бързо потъмнява. При продължително варене цвеклото изменя цвета си и от тъмночервено става жълто. Киселината задържа естественият цвят на цвеклото, затова при варенето можете да добавите оцет или лимонена киселина.

Цвеклото - на втората година можете да използвате само листата му за храна
7016
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини