Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.09.2017 г.

Красиви храсти през късна есен за жива зелена ограда

Възможностите за избор на жив плет са много и най-разнообразни. Зависи от предпочитанията, вкуса и възможните ни средства. Ако предпочитам вечнозелени широколистни или иглолистни храсти за ограда, трябва да знаем, че те са значително по-скъпи. Когато паричните възможности са по-ограничени, можем и сами да си направим жива ограда. Има широколистни храсти с опадливи през есента и зимата листа, но те са незаменима украса през мъртвия сезон.
Такъв декоративен храст е симфорикарпусът. Той е много популярен и търсен у нас за паркове и градини. Предпочитан е, защото издържа на бедни почви. Симфорикарпусът е компактен и като цяло обгръща и закрива голяма площ. На височина достига 1,5-2 м. На гъвкавите му тънки кафяви клони са подредени срещухоложно дребни, зелени, овални листенца, които са гладки, по края. Цъфтящ през май с незабележими бели и розови цветове, не привлича особено много погледа. До появата на плодовете симфорикарпусът не прави впечатление. През септември яркият му блясък се засилва от появата на бисернобелите и пурпурночервените зърнести плодове по върховете, събрани в гроздове. Несмущавани от опадването на листата и суровите зимни условия, придават особен чар на храстите през зимата.
Размножаването е най-успешно чрез зрели резници, които се берат в края на януари и февруари. Ако предпочитаме храстите да са с бели плодове ще наберем резници от вида симфорикарпус рацемозус (Symphoriarpus racemosus).

Ако изберем рубиненочервените по-наситени цветове, ще се насочим към Symphoricarpus orbiculatus (обрикулатус). Той се развива и расте при същите условия като първия вид. От предпочитания вид нарязваме резници. Сортираме ги и завързваме в снопчета по 50 броя с лико. Телта се избягва, за да не ги пререже и нарани. Заровени в пясък презимуват до пролетта. Напролет на подготвеното за ограда място, което е обърнато още през есента с права лопата, се разбиват буци и се разрохква почвата така, че да се набучкат презимувалите резници с ръка. По този начин сами можем да направим красива ограда с чаровния симфорикарпус. Разстоянията между резниците определяме в зависимост от нашето виждане за вида на оградата. Обикновено се избира разстояние 40-50 см между резниците. Ако обработената част е достатъчно широка, резниците могат да се разположат в два реда, подредени шахматно. Така се осигурява непроходимост и сигурност за градината.

Също много издръжлив на сушата и бедни каменливи почви е красивият храст Пираканта кокцинея (Pyracantha coccinea). У нас се среща често по каменистите места на Странджа планина и Плиска, край Шумен. Най-ценното качество на този храст е, че укрепва рушащи се брегове. За жив плет е много подходящ не само защото се формира с ножица, но и е непристъпен с острите си едри бодли. Издържа и на суровите зимни условия.

Пираканта кокцинея е много красив декоративен храст. На височина достига 2-2,5 м. Има лъскави кожести, наситено зелени листа с елипсовидна форма, ситно назъбени по края. Цъфти през май с бледорозови цветчета, събрани в щитчета. Той е вечнозелен храст, който през късна есен оранжевите или червени месести плодове отдалеч ни приканват да ги оберем. Размножаването по семенен път не е трудно, ако веднага ги засеем, след като ги почистим от месестата част. Пролетният посев изисква по-сложна обработка. Семената са дребни и се сеят плитко. Спазва се принципът на покритието с почва или пясък в лехата да е 3 пъти по-голямо от големината на посетите семена. Ако ги засеем по-плитко има опасност да бъдат оголени от бурни ветрове или дъждове, или изровени от птиците.

Това е което можем да постигнем със собствени усиля в градината.
Незаменима жива ограда е тисът (Taxus baccata). Трудно можем да си позволим такава ограда защото макар че има дълъг живот – 1000 години, той е много бавно растящ. Съдържа в кората, стъблото и листата си отровни алкалоиди. Чужди учени извличат от тиса вещество за лекарство на рака.

У нас се среща по-рядко, но избира и вирее на сянка. Много красиво иглолистно дърво или храст, срещащ се на бедни влагоемни почви. Заради здравата си коренова система е предпочитан за вилни места. Но е много скъп.
По-достъп на е цената на пирамидалната хвойна за жива ограда (Juniperus piramidalis). Това са най-стройните и представителни вечнозелени красиви иглолистни растения. При покупката е необходимо да са опаковани и извадени с почва, а не с наранени и оголени корени.

Много красива за жива ограда е махонията (Mahinia aquifolium). Има и japonicum, но е по-рядък вид. Махонията е много красив вечнозелен храст, висок 1-1,5 м. непридирчива е към почвите, стига да не липсва влага. Не мръзне през зимата и предпочита сянка или полусянка. Листата на махонията са елипсовидни, лъскави и по края снабдени с бодли. Освен като жива ограда, махонията създава коледно настроение, ако се украси домът с клонки от нея. Ако се отсече надземната част на храст от махония, бързо се образуват много издънки и храстът се възобновява.
Доста скъпо струваща, но сигурна предпазна бариера с бодливите си листа е махонията, когато се използва за жива ограда.

Красиви храсти през късна есен за жива зелена ограда
8153
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини