Начало » Хоби земеделие » Цветарство
30.08.2017 г.

Мак (Папавер) Papaver

Маковете са ефектни и красиви цветя, подходящи за слънчеви и сухи места в градината и парковете. Тъй като прецъфтяват сравнително бързо, се препоръчва да се засаждат в групи с други цветя, които цъфтят по-дълго време. Отглеждат се и сортове, подходящи за рязан цвят.
Маковете са тревисти едногодишни и многогодишни цветя. Имат шапковидни цветове с четири, по-рядко с пет венчелистчета. При отрязване изпускат млечен сок. Листата им са последователни, перести, разделени, назъбени и без дръжка. Маковете имат богата цветова гама: червени, виолетови, жълти, бели или изпъстрени.
В Средна и Южна Европа както и в умерения пояс на Азия съществуват над 100 вида.
Едногодишните макови растения не са взискателни към почвата, стига да не е много влажна и да не задържа водата след поливане или дъжд. Маковете са размножават чрез семена. При различните видове те са еднакви по форма – бъбрековидни, в единия край заострени, но имат различен цвят и големина. Сеитбата се извършва направо на място. Растенията понасят пресаждане само в много млада възраст. При засяване направо на място, което става през март или април, след поникване младите растения се разреждат така, че да останат на разстояние 20-30 см едно от друго. Семената покълват за 8-10 дни. Сеитбата може да се извърши и през есента.
Видове: от едногодишните макове се отглеждат следните видове:
Papaver somniferum – градински мак. Отечеството му е Ориента. Той е едногодишно тревисто растение, което достига до 80-120 см височина. Срещат се и растения с 50-60 см височина. Листата са едро назъбени, синкаво-зелени. Плодът представлява топчеста или яйцевидно удължена гола капсула. Цветовете са най-разнообразно обагрени, от чисто бели, до тъмночервено-виолетови. P. somniferum е макът, който се сее в най-южните райони и служи за добиване на афион. Като градинско цвете е разпространен в цялата страна. От този вид има две форми: 1) мак с широки венчелистчета; 2) мак с тясно нарязани венчелистчета. Маковете от този вид се срещат в кичеста и обикновена форма.
Papaver rhoeas – среща се в Югоизточна европа. У нас е разпространен в диво състояние.
Застъпен е негов вариетет: Papaver rhoeas var. Shirly. Достига на височина до 70 см. Стъблата и листата му нямат восъчен налеп и са силно окосмени. От този вариетет има кичести и прости цветове.

Мак (Папавер) Papaver
13745
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини