Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.08.2017 г.

Царевичният пробивач – Pyrausta nubilalis – неприятел на пипера

Царевичният пробивач е отдавна познат, опасен неприятел на царевицата, разпространен повсеместно в страната. През последните години той се появява по пипера и причинява значителни щети на тази култура. Среща се и по слънчогледа, конопа, просото, хмела и по много плевелни растения.
Пеперудата е със светлокафяви до жълтеникави предни крила с две напречни зигзагообразни линии по тях. Женските пеперуди са по-едри от мъжките (27-32 мм при разперени крила). Яйцата са бели, плоски, снесени в стреховидно разположени купчинки. Гъсеницата, изхранена с пипер, е жълто до розово оцветена, с една надлъжна тъмна линия на гръбната страна. На дължина достига до 25 мм.

Царевичният пробивач развива две поколения годишно. Презимува като възрастна гъсеница в стъблата на различни културни и плевелни растения. Понякога отделни възрастни гъсеници зимуват в землиста камерка в почвата.
Пеперудите от първото поколение излитат през втората половина на май, началото на юни; тези от второто поколение през август и началото на септември. Пеперудите са активни през нощта, през деня остават скрити под листата. Женските снасят яйцата си на групички по долната страна на листата, като ги покриват с бързо изсъхваща лепкава течност. Младите гъсенички в началото скелетират листата, по-късно изгризват целите листа. Те прегризват кората на стъблото и разклоненията и се хранят със сърцевината. Нападнатите растения се пречупват и клюмват. Най-големи повреди гъсениците правят по плодовете. Те се вгризват в тях и изяждат семената и месестата част. Чушките влошават силно качествата си. Често по повредените семена се развива мокро гниене.

Най-големи повреди по чушките на пипера причиняват гъсениците от второто поколение, което се развива през август – септември. Летежът на пеперудите и снасянето на яйцата са доста разтегнати. Това създава условия за появата на нови нападения по това време, когато пиперът е в усилена вегетация и чушките се обират през няколко дни.

Възможността за провеждане на пръскане е малка. При опасност от поява на неприятеля младите растения да се преглеждат внимателно и да се събират и унищожават листата, по които се намират яйца и гъсеници. При пръскането трябва да се засегнат младите гъсенички преди да са се вгризали в чушките. Когато навлязат в чушките при по-нататъшното си развитие, те остават затворени в тях и не могат да бъдат засегнати от разтвора. Подходящи са следните препарати, дадени в доза за 10 литра вода: талстар 10ЕК – 3 мл и карате 2,5ЕК – 3 мл, с карантинен срок 7 дни. Децис 2,5ЕК – 3 мл с карантинен срок за зеленчуци на полето – 3 дни.

Подходящ е и биоинсектицидният препарат дипел 2Х в доза 10 г за 10 литра вода. Практически той няма карантинен срок.
Плевелите да се унищожават редовно. Растителните остатъци по време и след приключване на вегетацията да се събират и унищожават.

Царевичният пробивач – Pyrausta nubilalis – неприятел на пипера
3119
 

Последни материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини