Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.08.2017 г.

Увивните храсти в градината

Лианите имат много приложения

Лианите имат много приложения в градината. Покриват голи огради, грозни предмети, арки, сводове и колони.С тях може да се разкрасят дори мъртви или непривлекателни дървета. Част от лианите имат нужда от подпорки, други се прикрепят чрез “лапички”, а трети се използват като почвопокривни растения.Лианите се засаждат на около 45см от стената като корените се насочват встрани от къщата. Никога не засаждайте в стрителни отломки и винаги подготвайте добре мястото. Избирайте внимателно растението, трябва да сте сигурни, че е подходящо за вашия тип почва и за изложението на стената. Едни от най-красивите и подходящи за нашия климат лиани са клематиса, вистерията, катерливите рози, бръшляна, текомата, жасмина и лоницерата.

Campsis grandiflora/ текома/ Текомата се прикрепва чрез въздушни корени, стъблата трябва да са превързани към подпорка, докато растението не се прихване. Отглежда се заради яркообагрените тръбести цветове, които се появяват на гроздове в края на лятото. Засадете в плодородна почва на заветно място, на ярко слънце.

Clematis sp. /клематис/ Разнообразието от сортове е голямо. Трябва да се подсигурят подпорки, защото клематиса се захваща чрез листните дръжки. Засадете на място, където почвата около корените ще е на сянка, а стеблата ще са на слънце. Може да разположите ниски храсти около стъблото или камъни. Ако забележите болни стъбла веднага ги отрежете. Има различни по време на цъфтеж клематиси. Пролетно цъфтящите леко се подкастрят след прецъфтяване, лятно цъфтящите в началото на пролетта. Сортовете, които цъфтят в края на лятото или есента, подкастряйте по силно-в началото на пролетта отрежете до няколко сантиметра от растежа през изминалата година.

Hydrangea petiolaris /хортензия/ Хидрангеите са най-известни като пъстри храсти в храстовия бордюр, но има прекрасни пълзящи видове. Фино назъбените листа са лъскави и бързо растящи. Много жизнено растение, но започва да расте бавно и първата година-две може да ви разочарова. Засадете на почва с добри дренажни свойства, на слънце или сянка. През зимата махнете нежеланите клонки.

Lonicera sp. /Орлови нокти/ Лоницерата цъфти продължително с многобройни тръбести пъстри цветове. Чувства се прекрасно на полусянка. Излъчва интересен аромат. Като храст не изглежада добре. Затова го оставете да се катери по арки, огради или дървета. Добре се развиват на слънце или полусянка. Почвата да е плодородна. След прецъфтяване отрежете нежеланите стъбла, както и част от старите.

Parthenocissus quinquefolia /дива лоза/ Често срещано растение, което пълзи по стените на къщите, огради, перголи, а листата му стават червени наесен. Вирее добре на слънце или сянка. Почвата трябва да е с добри дренажни своиства. Рано на пролет се отстраняват нежеланите стъбла.

Wisteria floribunda /Вистериа/ Много популярно пълзящо растение с извиващи се стъбла, покрити с провиснали гроздове от сини, бели и розови цветове през май- юни. Използвайте растения отгледани в контейне и изберете заветно място. След засаждане растението може да остане в покой няколко месеца след пресаждането. Изберете слънчево място за вистерията.

Увивните храсти в градината
23815
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Стария пън е чудесен цветарник
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини