Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.08.2017 г.

На балконите и във вътрешните дворове

Подходящите растения

На балконите и във вътрешните дворове наличното пространство за растения в съндъчета е обикновено ограничено, така че изборът на растения не е никак лесен. Ето защо е важно да имате предварително ясна представа за реалните резултати, които можете да постигнете с определени растения.Цветята за висящи кошници и сандъчета се смятат за едни от традиционните представители на растенията за вътрешния двор. Най-добрите видове сред тях са преди всичко онези, които привличат вниманието със своето приличащо на водопад изобилие от цветове. През пролетта е важно да засадите растенията на достатъчно разстояние едно от друго. По този начин те ще растат бързо и ще имат много цвят. Трябва да внимавате много с поливането-прекаленото количество вода или недостигът и причиняват щети. Освен това е необходимо растенията да се подхранват с тор и увехналите цветове редовно да се отстраняват.Едни от наи срещаните видове на българския пазар са: Diascia (Диасция), Fuchsia (Фуксия-обички), Lobelia (Лобелиа), Verbena (Вербена), Pelargonium (Сакъз) и други.

Diascia със своите елегантни, виещи се стъбла, се явява отличен избор за балконски сандъчета и висящи кошници. Тя е компактна и достига височина 30см и е много жизнено растение. При правилни грижи може да се наслаждавате на очрователните му цветове през цялото лято. Растението се развива най-добре на топло място с пряка слънчева светлина. Редовното поливане е важно и трябва да се избягва както засушаването, така и преовлажняването. Периодичното премахване на изсъхналите стъбла стимулира растежа на нови цветове.Нежните цветове на диасцията не бива да се съчетават с много едри цветя с наситени багри. Затова подходящи съседи биха могли да бъдат сини маргаритки или синя полевица.

Fuchsia (обички) Полуустойчиви на студ многогодишни растения с многобройни висящи леторасли и елипсовидни тъмнозелени листа. От май до октомври имат розови, червени, лилави или бели цветове, които могат да бъдат еденични, полукичести или кичести. Фукциите предпочитат място на полусянка през лятото и температура 4-8ºC за презимуване. Полива се обилно през сезона на растеж, но избягвайте преовлажняване или засушаване. Прецъфтелите цветове се отстраняват, а новите леторасли се скъсяват.

Lobelia (Лобелия) Цени се особено много заради неините ярки цветове. В зависимост от височината и формата на различните видове тези декоративни растения са много подходящи за балконски сандъчета или саксии. Съществуват и висящи сортове, които са предназначени за висящи кошници. Лобелията предпочита изложение на слънце или полусянка. Почвата на растението трябва да бъде равномерно влажна, поради което се препоръчва редовно поливане. Най често срещаната на пазара лобелия е Lobelia erinus. Тя е позната като бордюрна лобелия и се отглежда като едногодишно растение. Предлага се като в изправени и висящи сортове. По време на цъфтеж се наблудава пленителна феерия от бели, розови или сини цветове. Растението достига височина от 10-25см.

На балконите и във вътрешните дворове
4719
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини