Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.08.2017 г.

Балконски цветя

Латинка (Tropaeolum)

Обичано и предпочитано цвете за балкона. Латинките имат многостранно приложение. Ниските разновидности се използват за зацветяване на сандъчета, за цветни фигури и като бордюрно цвете. Понеже цъфтят през цялото лято и имат красиви листа и цветове, те са особено подходящи за украса на балкони и прозорци. Високите увивни видове са подходящи за украса на беседки, пергули и друг вид вертикално озеленяване.
Името тропеолум произхожда от старогръцката дума tropaion – трофей, знак на победа. Растението е наречено така, защото листата имат формата на щит, а цветовете на шлем. Този род обхваща около 50-60 вида едногодишни и многогодишни цветя. Произхождащи от Южна Америка и Мексико. Пренесени са през ХVІ век в Европа, където по пътя на селекцията са получени голям брой сортове.
Латинките са растения с ценни декоративни качества и са невзискателни при отглеждането. Цъфти от юли до октомври. Расте бързо и цветовете красиво изпъкват на светлозелените листа. Предпочита слънчево до полусенчесто място – топло и защитено от вятъра. Латинките са чувствителни на течение. Цветовете представляват фунийка, която на долния край завършва с рогче. Латинките се развиват добре на глинесто-хумусна, песъчлива, бедна градинска пръст. При много наторена почва се образуват много листа и малко цветове. Полива се обилно и се наторява през 14 дни с ниски дози.
Латинките се размножават чрез семена. Те са едри, едностранно издути и със сламеножълт цвят Никнат за 10-15 дни. Могат да запазят кълняемостта си до 3 години. Засяването се извършва през април на постоянно място, в саксии или сандъчета. След поникването засетите на постоянно място растения се оставят на разстояние 25-30 см.
Видове:
Tropaeolum pergirinum – жълта латинка. Едногодишно пълзящо растение, което достига до 3 м. Стъблата са светли, с нежни листа с форма на длан и с 6-7 врязвания. Цветовете са дребни с лимоненожълт цвят с черни точици и извит шип. Цъфти юли до падането на първите слани. Обича слънчево място, но добре се развива и на полусенчесто топло място. Полива се обилно. При този вид латинка трябва да се осигури приспособление за катерене. Тази яркожълта латинка е подходяща за зацветяване на стени и беседки на фона на червени или сини цветя.
Tropaeolum hibrida – капуцинска латинка. Най-срещани сред капуцинските латинки са Tropaeolum majus, Tropaeolum peltophorum.
Сортовете majus nanum са едногодишни растения с отечество Перу. Те са ниско растящи форми и образуват разлети храсти с височина 30 см с жълти, оранжеви и червени цветове. Има сортове със светлозелени, тъмнозелени и мраморно изпъстрени листа.
Известни са сортове, донесени от Индия с красиви тъмни листа и огненочервени цветове.
Tropaeolum nanum folius aureis – сорт със златисто шарени листа и кичести цветове. Всички хибридни сортове цъфтят от юни-юли до октомври. Обичат слънчево място, запазено от течения. Изискват необогатена градинска почва. Редовно поливане. Наторяване през 7-8 седмици с тор, който не е азотен.

Балконски цветя
11805
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Растения подходящи за балкона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини