Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.08.2017 г.

Лекуване на рани върху овощните дървета

Повредите по кората на стъблото и основата на скелетните клони при овощните дръвчета е често явление. Те се причиняват от измръзвания, механични повреди от машините при обработките и особено често от гризачи. Не са редки случаите, когато големите зимни студове нанасят повреди по кората. Това се получава в резултат на силно нагряване на кората през деня и рязкото изстудяване през нощта. Това предизвиква отделяне на различни части на кората от дървесината, като се образуват т. нар. мразобойни петна. Тези повреди най-често се от южната страна на дърветата, където бързо изстудяващата се кора се отлепва от значително по-бавно изстудяващата се дървесина. Отделената кора загубва голяма част от водното си съдържание и замръзва през следващите нощи. Когато измръзването засегне и лежащата под кората дървесина, образуваните мразобойни петна зарастват много по-бавно.
Повредите по кората на сравнително по-младите дървета от гризачи е много по-често явление. Такива повреди при ябълката могат да се получат и при дървета до 20-годишна възраст. Полските мишки изгризват кората при младите дръвчета в основата на стъблото. Най-често тези изгризвания обхващат цялата обиколка на стъблото и такива дръвчета обикновено загиват. За да се избегнат тези повреди, не трябва да се натрупват около дръвчетата тревни и други отпадъци, в които мишките намират убежище. Когато се установи наличие на полски мишки, необходимо е в овощната градина и особено около дръвчетата да се поставят отровни примамки.
Повреди от зайци, сърни и кози се срещат много често, когато не се предприемат мерки за защита на дръвчетата. Това се постига най-добре при ограждане на овощните градини с телена мрежа. Друг начин за предпазване от гризачи е обвиването през зимата на стъблата с амбалажна хартия, което масово се прилага в практиката (. При нискостъблените форми обаче и при по-дебел сняг през зимата, зайците могат да изгризат кората и в основата на скелетните клони, ая сърните и козите могат да нанесат повреди и в по-високите части на короната.
Повредената кора по стъблото прекъсва предвижването на асимилатите към кореновата система и при по-големи рани растенията могат да загинат. Това най-често се получава, когато е обелена по цялата окръжност на стъблото. В тези случаи дърветата могат да се спасят като се извърши мостово присаждане. По този начин се възстановява връзка между корените и надземните части (листата). Присаждането се провежда през пролетта след настъпване на сокодвижението. Калемите се събират през зимата и се съхраняват до момента на присаждането както и при другите начини на присаждане през пролетта.
За да се направи това присаждане мъртвата и повредена кора се почиства до здрава тъкан. След това на 5-7 см по цялата окръжност в горната и долната част на раната се изрязват ивици от кората с дължина 5-6 см и широчина, съответстваща на дебелината на резниците, които ще се използват за присаждане. От изрязаните ивици се оставя около 1-2 см кора, а останалата се премахва. Оставената част от ивицата кора служи като капаче, което ляга върху резниците след като се присадят. На резниците се правят коси изрези в двата края с дължина около 5-7 см. Те се оставят малко по-дълги от разстоянието между двата срещуположни изреза на кората върху подложката. При поставянето им се огъват малко във вид на дъга, за да легнат по-добре върху дървесината на подложката. Краищата им се поставят под оставените капачета от кората и се прикрепват с тънки пирончета. Цялата рана и особено участъците, където резниците са свързани с подложката, се замазват с овощарска замазка. Ако върху присадените резници покарат леторасти те своевременно се отстраняват.
Когато обелването не е обхванало цялата обиколка на дръвчето, лекуването на раните се осъществява, като наранената и разкъсана кора се почиства до здрава тъкан и цялата рана се покрива с овощарска замазка. Един от по-примитивните начини за лекуване на раните е, като се замажат със смес от пресни говежди изпражнения и почва и се привържат с памучен парцал.
Ако при по-големи рани под тях се развият леторасти от стъблото, то те могат да се използват като върхът им се изреже косо, подобно на мостовото присаждане, и се постави под кората в горния край на раната. Това е напълно аналогично на мостовото присаждане, само че за резници се използват леторасти, израснали върху самата подложка. В този случай присаждането е много по-сигурно и ефективно. Прорасналите леторасти върху тази присадка също трябва да се премахват своевременно.

Лекуване на рани върху овощните дървета
60852
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
За децата бе организирано и риболовно състезание
Зарибиха язовир Капитан Димитриево с 200 килограма шарани
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Предстоящо
Асоциацията на месопреработвателите насрочва общото си събрание на 20 юни
Влиянието на вноса им върху производителите в общността е нищожно
Украинските яйца, пилешко и захар в потреблението на ЕС не надхвърлят 3 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини