Начало » Хоби земеделие » Цветарство
11.08.2017 г.

Златна топка - Echinocactus grusonii

Златна топка е един прекрасен вид, който ще се хареса много на любителите на кактуси. В младата си възраст растението не добива много големи размери. То достига до един метър. Характерно за този вид е, че нараства много с времето, което изисква предвиждане на повече пространство още при засаждането. Това трябва да се има предвид и при отглеждането на вида в домашни условия. При този вид цъфтят само старите екземпляри и, което е още по-интересното, цъфтят предимно през зимата.

Както в естествените си местообитания и тук растенията трябва да са поставени на пряка слънчева светлина. Златната топка не се развива добре поставена на сянка и губи декоративния си ефект. Видът се развива доста добре на температури около 27С.

През зимните студени месеци температурите в помещението, в което се гледа растението, не трябва да падат под 10 С. Падането под тези температури може да доведе до загиване на растението. Към въздушната влажност видът не е взискателен. Добре се развива на умерена влажност на въздуха, но не му пречи и засушаване. Растението е свикнало към сухия въздух - това си личи и от произхода му.

С поливането на Златната топка трябва много да се внимава. През горещите летни месеци се полива умерено, през есените месеци се намалява, през зимата се полива през няколко дена. Не трябва да се допуска преовлажняване на почвата, защото това може да доведе до лоши последствия в по-нататъшното развитие на растението.

Задържането на вода около корените води до тяхното загниване, а от там се нарушават и нормалните жизнени функции. Затова трябва да бъдете много внимателни с поливането. Почвата, върху която се развива най-добре този вид, трябва да е лека по механичен състав. Трябва да е рохкава. Рохкавостта води до лесно пропускане на въздух в нея. Също така дава възможност на водата да се изтича, а не да се задържа около корените на растението.

Торенето се извършва от началото на пролетта до края на лятото със специално пренадзначен за кактуси течен тор, които може да откриете в повечето агроаптеки. Размножаването става лесно през пролетта и лятото със семена, като семената се поставят във влажен пясък. Друг начин за размножаване, но малко по-труден, е с странични издънки. Издънките се отделят и може да се поставят направо в почва, но е препоръчително първо да се поставят в пясък.

Златна топка - Echinocactus grusonii
13448
 

Последни материали
Виж
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Свързани материали
Виж
Да остане природа в страната
Протест срещу намеренията за нова ВЕЦ на река Златна Панега
Прогнози
Производството на ябълки от сорта Златна превъзходна в ЕС намалява
Предстоящо
Министър Танева ще връчи награда Златна мартеница
Отличия
Тандем получи „Златна мартеница” за принос към българската икономика
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини