Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.08.2017 г.

Картофи за пролетта

Време е да слагате ранните сортове

От февруари може вече да се слагат ранните картофи. За да сте сигурни в добива, трябва да засадите подходящия сорт. Изборът на пазара е голям. Вие сами ще прецените кой да предпочетете.

Иверце става още в края на май. Това е първият български ран сорт, създаден в ИЗК “Марица” – Пловдив. Образува среден брой клубени в гнездо, с овална форма, гладка светложълта кожица, плитки очи, светложълто месо. Клубените дружно и бързо нарастват. Подходящ е за много ранно полско производство, при което се получават високи добиви още в края на май. Отличава се с много добри кулинарни качества – вкус, мирис, нежна консистенция.
Трезор е много ран холандски сорт. Клубените са средно едри до едри, овално-продълговати с гладка жълта кожица и светло жълто месо. Устойчив е на нематода, вирус У, краста и средно устойчив на мана по клубените.

Импала е много ран, устойчив на нематода холандски сорт, характеризиращ се с бърз темп на развитие. Клубените са едри, овални, изравнени, с жълта кожица и жълто месо. Сортът е устойчив на мана, У вироза и краста, средно чувствителен е към мозаични вируси.

Армада не боледува от листно завиване. Сортът е ран, високодобивен, с много добри пазарни качества. Формира компактно гнездо с 10-12 средни до едри клубени с овална форма, плитки очи, тъмно жълта мрежовидна кожица и светло жълто месо. Има много добри кулинарни качества, слабо се разварява. Устойчив е на нематода R01-R04, мана и листно завиване.

Артемис е нов много ран холандски сорт. Клубените са едри, продълговато-овални, със светло жълта кожица и месо. Устойчив на нематода, У вирус, и мана по клубените. Има средна устойчивост на листно завиване и краста.
Ривиера е също ново предложение на холандските селекционери. Ранният сорт интензивно образува клубени. Те са едри, с овална форма, гладка светложълта кожица и месо, и средна дълбочина на очите. Сортът е устойчив на нематода, У вирус и краста. Средно чувствителен на листно завиване и мана по храста и клубените.

Рикеа Ран слабо се разварява. Немският сорт е с много добри кулинарни качества. Формира компактно гнездо с 12-15 средно едри клубени с кръглоовална форма и светло кафява гладка кожица. Очите са средно дълбоки, а месото жълто. Сортът има много добри вкусови качества. Месото е с полубрашнеста консистенция, слабо се разварява и не потъмнява при варене. Устойчив е на нематода.

Картофи за пролетта
9323
 

Последни материали
Виж
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини