Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.08.2017 г.

Дървовиден домат

Гост от Перу и Бразилия

Няма никаква грешка. В суптропика расте дървовидният домат. Многогодишното растение от сем. Картофови произхожда от Перу и Бразилия. Вирее в много южноамерикански страни, но Нова Зеландия е единствената държава, където се отглеждат в широки мащаби. Той е близък родственик на нашите доматите и на картофите, но в същото време се различава от тях. Има по други изискванията към почвата и климата. У нас растението е внесено от известния биолог Методи Попов. Сега този екзотичен вид може да се види в двореца Врана, в опитно-производствения участък на Аграрния университет в с. Брестник и на други места.

Стъблото е високо около 2 м и е чадъровидно разклонено. Листата са едри, елипсовидни, целокрайни и нежни. Цветовете са дребни, бели, силно ароматни и са събрани в гроздовидни съцветия. Имат характерна приятна миризма, а по външен вид много приличат на цветовете на картофите.
Плодовете са около 80 г, имат овална форма и заострен връх. Събрани са в грозд. Почти всички сортове и форми са с червен цвят. Рядко се срещат жълти. Плодовото месо е оранжево, с дребни кафяви семена.

Растението се размножава със семена както и обикновените домати. Нормално след 18 месеца от засяването започват да зреят първите плодове, а след около 30 месеца дървовидният домат е в пълно плододаване. Цъфти през май, плодовете узряват от май до октомври – ноември. Вкусът им, както при повечето тропични видове, е екзотичен и много деликатесен – сладък и леко кисел и не прилича много на вкуса на зеленчуците. Някои твърдят, че по-скоро прилича на касиса. По-голяма част от плодовете се използват като десертни, а друга – за производство на плодови и плодово-зеленчукови салати. От тях се правят превъзходни сладка и други деликатеси с екзотичен аромат.
Не са за пренебрегване и декоративните достойнства на това малко дръвче-зеленчук. Отглеждането му е достъпно, тъй като не са забелязани особено опасни болести и неприятели по него.
На въпроса може ли да се отглежда у нас това растение, отговорът е положителен – в южните райони на страната при осигурени въздушна и почвена влага и температура. А най-сигурно е в контейнери, които през лятото могат да бъдат навън. Зимно време обаче ще е в стаята, в офиса или в просторния салон, където температура не бива да пада под 16-20 градуса. Налага се също листата му често да се напръскват с пулверизатор. Листните въшки са редовен посетител на връхните части и срещу тях се извършват обичайните пръскания.

Как любителите на екзотиката могат да се снабдят със семена от тази култура? Това вече е по-трудният, но не и неразрешим въпрос. Те може да се обърнат към ботаническите градини в страната или да поръчат от семенарски къщи, които ги имат в търговските си листи. В опитно-производственото стопанство на Аграрния университет в Пловдив това растение успешно се отглежда и плододава – така че любителите биха могли да потърсят помощ и там.

Дървовиден домат
18210
 

Последни материали
Виж
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини