Начало » Хоби земеделие » Цветарство
25.07.2017 г.

Цветната маргаритка не понася засенчване

Не е капризна към условията на отглеждане

Цветната маргаритка произхожда от Средна Азия - Кавказ. Родът включва и други над 100 вида, разпространени в Европа, Азия и Северна Америка. Кореновата система на пиретрума се разклонява много силно. Стъблата достигат до 80 см височина. Те са здрави, изправени, разклонени в основата. Затова растенията подхождат както за оформянето на масиви, така и за производство на рязан цвят.
Цветовете се появяват в края на май, началото на юни. Биват прости и кичести. Простите са съставени от един ред езичести цветове, а вътрешността на кошничката е от тръбести цветчета. При кичестите преобладават езичестите цветове. Едно растение дава по 10-15 цвята с диаметър 8-10 см. Те издържат на транспорт и запазват трайността си продължително време. Образуваните семена са голи, овални.
Благодарение на дълбоката си коренова система пиретрумът не е много взискателен към условията на отглеждане. Най-подходящи са почвите с лек механичен състав, а заблатените са неподходящи. Растенията не понасят засенчване.
Пиретрумът може да се размножава чрез семена или чрез разделяне на старите коренища. Най-подходящият срок за засаждане е през пролетта в открити лехи. Растенията се развиват оптимално при температура 16С. При вегетативно размножаване туфите се разделят през юли-август, след цъфтежа, когато започва вторичния растеж.

С извлек може да се дезинфикцират помещения

Всички части на пиретрума, особено съцветията, съдържат около 1 % пиретрини. Те са силно отровни за студенокръвните животни и напълно безвредни за топлокръвните и човека. Затова от тях се приготовляват безвредни за хората инсектициди. При домашни условия всеки може да изсуши съцветия от или стъбла от розовия пиретрум, включително и от растящите по полетата у нас диви форми. Запазват се стрити на прах. От тази маса при необходимост за борба с вредители се приготвя извлек. В съприкосновение с тялото на насекомите, активните вещества се разнасят чрез кутикулата или чрез дихателните им пътища по цялото тяло. Там разрушават нервните клетки на централната нервна система и ги парализират. Освен пряко срещу вредителите, извлекът може да се ползва за напръскване на помещения за дезинфекция.

Цветната маргаритка не понася засенчване
5878
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Летните маргаритки и техните родственници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини