Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.07.2017 г.

Източник на топлина

Овладяване на биоенергията

Най-добрата топлина за разсада е слънчевата. И най-евтината. През лятото и пукнат грош не струва, а през зимата разходите се свеждат само до набавянето на стъкла или пластмасово фолио, както и до направата на носеща конструкция. В слънчеви оранжерии и полиетиленови тунели разсадът може да бъде отгледан и без друго допълнително отопление. Но това важи за малко по-късния. Полиетиленът и стъклото не могат да стоплят растенията при минусовите зимни температури, а ранните домати или ранния пипер няма да са ранни, ако разсадът не бъде отгледан още в сурова зима.
Отоплението може да бъде техническо, но електроенергията и петролните горива не са евтини. Алтернативата е биологичното. Това е градинарска класика, а и погледите на учените все повече се обръщат към овладяването на биоенергията. И доколкото все още не виждаме някакви инсталации за нейното оползотворяване в зеленчуковото производство, парникът с биотопливо остава най-достъпният начин за градинаря с ограничени възможности и за любителя, който може да се позволи построяването на пластмасови съоръжения в двора. Вярно е, че използването на биотопливото е свързано с разхода на повече физически труд и изисква умение за поддържане на температурата, но това се компенсира с по-ранната и по-скъпа продукция.
Ето някои качества на различните видове биотопливо, които ще ви помогнат при избора и работата с тях.
Конският тор се отличава с бързо развиване на висока температура и продължителен срок на отделяне на топлина. Само за няколко дни след полагането му в парника развива до 65-70 градуса. След седмица температурата спада до 20-35 градуса и такава се задържа около 50-70 дни. Тогава се понижава до около 20 градуса, като запазва това си равнище дълго време.
Говеждият тор развива по-ниска температура - до 40-45 градуса 18-20 дни след зареждането на парника. Месец по-късно тя се понижава до около 20 градуса, след което ходът й надолу до 12-15 градуса продължава около два месеца.
Овчият и козият тор развиват до 50-55 градуса, но след около седмица приготвеното от тях биотопливо изстива до 15-20 градуса и така се задържа за около 55 дни.
Свинският тор, употребен самостоятелно, е неподходящ за биотопливо, но смесен с някои други или със слама може да се използва за по-късни разсади.
Сламата, намокрена с разреден разтвор на течен оборски тор или разтвор на минерални торове е много добро биотопливо. Гниейки, тя развива достатъчно висока температура за отглеждане на средноранни разсади, както и за отглеждане на пикирания разсад от ранни домати, пипер и патладжан.

Източник на топлина
4150
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
ЮЗДП
Готов е първият водоизточник в „ДГС Кресна” - при горски пожари
По повод появили се фалшиви новини
Няколко са подозренията за появата на чума в Странджанско, според експертния доклад на ЕК
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини