Начало » Новини » Страната
05.05.2017 г.

За два от месеците на 2017 г. в агросектора са влезли само 216,9 млн. лв.

Отчет на служебния кабинет в земеделието

sinor

Странен отчет е спретнало служебното управление на Министерството на земеделието и храните, в който липсва всякаква конкретика, а пък данните за изплатените субсидии са безкрайно остарели и фиксират периода от края на януари до 15 март. И понеже Синор.БГ държи да информира земеделските производители, ще представим някои от данните, които фигурират в така наречения отчет.

Вместо да представят какви пари са изплатили на земеделските производители поне до края на април, в отчета са включени изплатените суми за периода 27.01-15.03.2017 г. и никой не може да обясни защо е подбран само този период. По схемите и мерките за директни плащания на площ фонд „Земеделие“ е превел 127 817 875 лв., а по програмата за развитие на селските райони - 89 143 158 лв. Или общо за двата месеца се събират 216,9 млн. лв.

В същото време пише, че били „взети решения за стартиране на прием по девет схеми на държавни помощи с общ бюджет в размер на 12 785 000 лв.“ – отново без никакви други пояснения. 

Изплатени били средства  на местните инициативни групи, които имат сключено споразумение за изпълнение на стратегия за „Водено от общностите местно развитие” (ВОМР) по подмярка 19.4. Одобрени са бюджетите за 2016 г. и са издадени индивидуални заповеди за тридесет и седем Местни инициативни групи (МИГ). Само че точната сума на изплатените средства липсва.

Има и дирекции от министерството, които все пак са си вършили работата, защото отчитат, че поддържат регистъра на земеделските стопани, където към 20.04.2017 г. са регистрирани/пререгистрирани над 92 000 земеделски стопани.

Само да припомним, преди година две земеделските производители надхвърляха 98 хил. души.

Реализирана е обществена поръчка за актуализация на софтуерната среда за обработка на правните основания за кампания 2017 г. Данните за цялата страна - 4 624 землища са преминали необходимите проверки и обработки, и са заредени в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), сочи друга точка от отчета.

Стартирана е инициатива за извършване на проучване на пазара с цел установяване на евентуален двойствен стандарт в качеството на храни под една и съща търговска марка. Започнало е и сравнителното проучване на храни, които се предлагат на пазара в ЕС и у нас под една и съща търговска марка. Тази инициатива е в резултат на извършено проучване от няколко държави от Централна Европа (страните от Вишеградската четворка) и повдигнатия дебат на високо равнище в Европейския съюз.

Изготвен е и одобрен „Списък с храните, обект на хранително банкиране“. С одобряването му са създадени условия за привеждане в действие на измененията, направени в Закона за данъка за добавена стойност и в Закона за храните. От една страна е осигурена възможност на нуждаещи се лица да получават безвъзмездно хранителни стоки, а от друга дарителите на тези продукти да ползват данъчни облекчения.

На заседание на Европейската комисия Република България е взела участие в изготвянето на документа, имащ за цел да допринесе за установяване на законодателна рамка на ниво ЕС за регулиране на нелоялните търговски практики.

МЗХ е направила и свои предложения и активно участва в дискусиите за бъдещето на Общата селскостопанска политика на ЕС.

Тук трябва да вметнем, че Синор.БГ от един месец изисква информация по тези предложения, но ни беше отговорено, че все още се работят.

Според отчета е актуализиран съставът на екипа на МЗХ за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Изготвен е проект на бюджетна прогноза за нуждите на МЗХ  за този период. Стартирана е процедура по актуализация на приоритетите на Председателството в областта на земеделието и рибарството. Започна подготовката на проекти на програми за събитията, които ще се проведат в България по време на Председателството.

В процес на изготвяне е и техническа спецификация за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Подготовка на Годишен доклад за напредъка по Програма за развитие на селските райони“ (ПРСР 2014-2020 г.) за 2016 г.“.

Промените в наредбата за прилагане на общинските мерки пък са отменени, което сочи, че новото управление тепърва отново ще прави прием на проекти по подмярка 7,2.

За два от месеците на 2017 г. в агросектора са влезли само 216,9 млн. лв.
6599
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Равносметка
Отчетът на ЕК за селските райони показва слаба активност от страна на България
В отчета за свършеното от екипа на министерството за последните 9 месеца
Земеделският министър оцени високо работата в подкрепа на местните производители
Отчет
Девет месеца в агроминистерството решават проблеми, трупани с десетилетия
Министърът посочи как се работи по законодателните промени, за които настояват фермерите
Вътев: Вместо данъчни декларации, от зърнопроизводителите ще се иска само отчет за приходите и разходите
Няма недостиг на дървесина на българския пазар
Отчет за добитата дървесина от държавните горски предприятия даде заместник-министър Георги Тошев
Така отговори на твърденията на министъра на икономиката
Владимир Русев посочи успехите на „Ел Би Булгарикум” на българския пазар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини