Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.04.2017 г.

Презимувалите рапици си заслужават Карикс напролет!

Тази пролет при огледите на места, част от рапичните полета се оказаха с малки и редки рапици, в резултат на тежката есен и зима.  От тук дойдоха и много въпроси за приложението на Карикс и необходимостта от затварянето на празните участъци, от една страна с повече разклонения за добив и от друга - за подтискане на вторичното заплевеляване в свободните пространства.

Въпроси като:

„...има ли нужда от мощен растежен регулатор и фунгицид като Карикс напролет?“

„...малките рапици на пролет имат ли нужда от регулиране на растежа с Карикс?“

Отгoворите са неразделно свързани със ситуацията на полето.

Факт е, че при малките презимували рапици, редки посеви, за които почти се чудим дали да ги оставим, има най-много нужда от Карикс!

Рапицата е интензивна култура с мощен растеж и с повишаването на температурите, дори и малка към момента, ще я видим как започва да стрелкува и централното стъбло устремено да расте във височина. Всеки, който е заложил на тази култура знае, че добива идва не от централното стъбло, а от страничните разклонения!

Оставим ли рапиците без регулация на растежа напролет, сами се примиряваме с висок, стърчащ централен цветонос и с по-малък добив.

Как да формираме повече разклонения, съцветия и шушулки в рапичния посев?

Още веднъж, от голямо значение при рапицата е прилагането на растежен регулатор за формиране на повече разклонения напролет, които освен повече шушулки, ще затворят и празните пространства при редките посеви. Карикс приложен напролет предотвратява изтеглянето във височина като осигурява една по-добра „архитектура“ на растенията, изразяваща се в здрави, компактни растения, с повече разклонения, съцветия и шушулки. Визуално третираните с Карикс посеви са с изравнен цветонос, което гарантира едновременния цъфтеж, узряване на шушулките и лесно и ефективно прибиране. А какво по-хубаво от това да ожънем лесно, с по-малко разходи и загуби на семена.

Какво представлява Карикс?

Карикс е резултат от интензивна научноизследователска дейност и е специално разработен за рапица. Съдържа иновативна комбинация от две активни вещества – доказания метконазол и новото активно вещество, типичен растежен регулатор – мепикват-хлорид. Метконазол и мепикват-хлорид влияят върху биосинтеза на гиберелин (растежен хормон) в рапичните растения на различни нива, независимо едно от друго, но допълвайки се в техния начин на действие. Тази двойна атака преразпределя по най-правилния начин „енергията“ на растението и по този начин се предотвратява прекомерния растеж във височина на надземната маса и се пренасочва растежната сила към разклоненията и вторичната коренова система.

С какво Карикс е различен от другите продукти на пазара?

Към момента на българския пазар няма продукт в рапица освен Карикс, който да е комбинация от различни по механизъм на действие активни вещества – типичен растежен регулатор (мепикват хлорид) и мощен триазол (метконазол) в специална формулация за рапица.

Веднага след попадането на Карикс върху повърхността на растението, капките се разтварят и за кратко време формират предпазен гланц върху листата, което от една страна е гаранция за по-пълно усвояване на активните съставки от растението, а от друга предпазна мярка срещу замръз при слани, каквито често имаме напролет. В сравнение с чистите азолови продукти действието на Карикс е много по-надеждно и независимо от климатичните условия и температурата, осигурявайки ефикасност още при средни дневни температури от 5 градуса. Факт е увеличена гъвкавост на приложение на Карикс спрямо съществуващите стандарти.

Благодарение на засиления растежно-регулаторен механизъм на Карикс посевите са с оптимално развитие и изравнени разклонения, като същевременно се увеличава вторичната коренова система, която е отговорна за усвояването на водата и хранителните вещества от почвата. По-този начин се образуват добре вкоренени и структурно оформени растения, които не прорастват и шансовете им за полягане са минимизирани.

Карикс – отличен растежен регулатор и доказан фунгицид!

Фунгицидното действие на Карикс се изразява в инхибиране синтеза на ергостерол и разрушаване клетките на патогена, като по този начин се стопира неговия растеж. С контрола на болестите, рано напролет допълнително се заздравява посева преди цъфтежното третиране с Пиктор срещу вредоносната склеротиния.

Кога да прилагаме Карикс на пролет, особено при все още малки рапици?

Изчакайте рапицата да започне да се издължава. Това е оптималният момент за приложение на Карикс на пролет - от издължаване до поява на листчета по цвета (до първи жълти пъпки). За едновременна борба и срещу неприятели, Карикс отлично се смесва с инсектицидите Магеос, Вазтак Нов или Дурсбан.

Уникална ПРОМОЦИЯ – Безплатен Вазтак за повече от половината третирани площи с Карикс напролет!

С Карикс не само, ще защитите рапичните полета, но и за всеки 15 л Карикс, ще получите 1 л от инсектицида на БАСФ Вазтак Нов безплатно. Отличен пролетен пакет за регулиране на растежа и защита от болести и неприятели.

Защитете инвестицията, която правите в рапица с портфолио на БАСФ...тя ще ви се отблагодари!

Презимувалите рапици си заслужават Карикс напролет!
6330
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
През първата половина на селскостопанския сезон 2023-2024 година
Преработката на рапица в ЕС счупи рекорда
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини