Начало » Новини » Страната
31.03.2017 г.

От 3 април започва Седмицата на гората

Предстоящо

sinor.bg

Югозападното държавно предприятие ще отбележи традиционната Седмица на гората с разнообразни прояви в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Софийска, съобщиха от предприятието. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април под мотото: „Гората е живот”. Цяла седмица активности ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея.

От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого, изработено от Христо Ангелов. Запазеният знак бе отличен в рамките на конкурс, проведен преди година.

Един от основните акценти е националната инициатива „Лесовъд за един ден“. Тя ще се проведе на 1 април – събота, в 20 града в цялата страна. В Благоевград в местността Заева поляна от 10,30 до 14,30 часа ученици от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев” ще имат възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди да разберат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

Същия ден ученици от столично училище ще посетят “ДЛС Искър”, за да се запознаят с дейността на стопанството и да видят пораженията от корояда върху иглолистните насаждения около язовир Искър, изкуствено създадени преди 40-50 години с противоерозионна цел.

На 5 април сряда в четири териториални поделения ще се проведе второто издание на образователната и екологична инициатива на ЮЗДП „Растем заедно с нашата гора”.

Кампанията е насочена към възпитаване на младите хора в любов и отношение към природата чрез участието им в залесявания и в последващи грижи за отглеждане на младите насаждения.

Ученици от Благоевград, Радомир, Кюстендил и Сливница ще залесяват и ще се забавляват, докато горските служители демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата.

На 6 април, докато служителите от Централно управление на ЮЗДП залесяват в землището на благоевградското село Клисура в района на „ДГС Симитли” – край с. Мечкул, ще бъдат засадени първите 3600 фиданки брежански кестен на площ около 10 декара.

Същия ден ЮЗДП ще представи пред журналисти новоизградения стоманобетонен мост над река Пиринска Бистрица в землището на село Пирин, района на „ДГС Катунци”.

През 2015 г. придошлите води на реката разрушават моста, който е еднакво важен както за извършване на дейностите в горите, така и за местното население.

На 7 април ЮЗДП е домакин на традиционното залесяване от служители на МЗХ, ИАГ, партньорски организации, журналисти. Мястото тази година е в района на „ДЛС Витошко-Студена”, край село Кладница, където ще бъдат връчени награди на служители от други институции и представители на медиите. Предвидена е и пресконференция.

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.

От 3 април започва Седмицата на гората
7351
 

Последни материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Свързани материали
Виж
В базата има 283 лопатара и 44 муфлона
Фиданки от дива круша и киселица бяха залесени в ДЛС
Инициативата се провежда в Седмицата на гората
Залесиха изсъхнала гора в Локорско с контейнерни фиданки от цер
Електронният каталог с профил и контакти на изложителите вече е публикуван
190 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май
Официално откриване
Наградените лесовъди в Седмицата на гората
Честит празник!
В Седмицата на гората ще има масови залесявания в цялата страна
Периода на регистрация на сортовете за съхранение става 30 години
Нов регламент за растителния и горския репродуктивен материал
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини