Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
12.03.2017 г.

Русия разреши вноса на кромид и цветно зеле от Турция

След като не успя да намери други доставчици

Правителството на Русия отмени забраната за внос от Турция на пресен и охладен кромид лук, шалот, пресни или охладени цветно зеле и броколи, както и на карамфили, готварска сол и дъвки, става ясно от постановление, подписано от премиера на страната Дмитрий Медведев и публикувано на официалния правителствен уебсайт.

Забраната за внос на посочените селскостопански продукти от Турция, както и на домати, краставици, портокали, мандарини, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, сливи и ягоди влезе в сила от 1 януари 2016 г., след като в края на ноември 2015 г. турски изтребител свали руски бомбардировач близо до турско-сирийската граница. През март 2016 г. руската Държавна служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) забрани вноса на турски чушки и нарове, през април – на патладжани, а през май – на марулите и салатата айсберг, припомнят от електронното издание Rambler. С постановление на руското правителство от 9 октомври 2016 г. обаче забраната за внос на цитрусови плодове, кайсии, праскови и сливи бе отменена.

Очаква се турските продукти да се върнат на пазара в Русия до няколко седмици, а търговците не изключват понижаване на цените при част от продуктите. Директорът за връзки с обществеността в руската Асоциация на компаниите от търговията на дребно Ксения Бурданова отбеляза, че доставките на посочените в последното постановление продукти не са могли да бъдат заменени с местно производство или внос от други държави. „При пресните и охладени кромид лук и шалот едва 10% от доставките от Турция бяха заменени с продукция от Русия, Беларус, Египет и азиатските държави, а при пресните и охладени цветно зеле и броколи по-малко от 5% бяха заменени с продукция от Иран, Сърбия, Македония и др.”, уточни Бурданова.

Според директора за развитието в руската асоциация на производителите и доставчиците на хранителни стоки „Руспродсоюз” Дмитрий Востриков цената на лука в Русия извън сезона (периода април-август) могат да се понижат след премахването на забраната. „Вносът на кромид лук е сезонен и причината е в недостига на хранилища за реализация на родната продукция през цялата година. Извън сезона на пазара се увеличава предлагането на продукция от Египет, Китай, Индия, а преди забраната – и от Турция. При връщането си на руския пазар на турските продукти ще се наложи да се конкурират както с вноса от други страни, така и с укрепналите позиции на родните производители. Възможно е понижаване на цените извън сезона заради увеличаването на предлагането”, обоснова се Востриков. Той изтъкна, че увеличаването на вътрешното производство в промишлени мащаби, разширяването на наличните хранилища и обезценяването на рублата през последните 2 години са довели до съществен спад на вноса на лук.

Русия разреши вноса на кромид и цветно зеле от Турция
9037
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини