Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.02.2017 г.

Нарастващите продажби на торове увеличават надеждите за силна зърнена реколта в Русия

sinor

Русия, която през 2016 г. прибра впечатляващите 119 млн. тона зърно, е на път да получи нова „добра” реколта от есенниците и през тази година благодарение на разширяването на засетите площи и нарасналите продажби на торове, се посочва в доклад на бюрото в Москва на министерството на селското стопанство на САЩ, цитиран от електронното издание AgriMoney.

Официалните оценки на министерството на селското стопанство на Русия сочат, че през есента руските фермери са засели със зърнени култури 17,4 млн. хектара, надхвърляйки както миналогодишния показател от 16,3 млн. хектара, така и поставената от министерството цел.

Разширяването на засетите площи се дължи отчасти на „благоприятното време и условия за сеитба”, се отбелязва в документа. Там са подчертани обаче и „високите цени на зърното” на вътрешния пазар, които „увеличиха приходите на зърнопроизводителите”.

„Според анализатори от бранша по-високите цени на зърното, маслодайните и останалите култури през селскостопанския сезон 2015-2016 г. и лятото  на 2016 г., както и относително високата възвращаемост дадоха възможност на фермерите да финансират подобаващо есенната сеитба”, се изтъква в резюмето на доклада. Нещо повече, руското правителство бе доста щедро по отношение на отпусканите кредити, осигурявайки от пролетната сеитба на 2016 г. досега 330,2 млрд. рубли (около 5,5 млрд. долара), или с 32% повече, отколкото за предходните 12 месеца.

Част от средствата бяха използвани за закупуването на торове – факт, който само подкрепя предвижданията за силна реколта през тази година. Данни на руското министерство на селското стопанство сочат, че продажбите на торове през миналата година са нараснали с 11,2% до 2,78 млн. тона, а като допълнителен стимул са послужили по-ниските цени на азотните и фосфорните торове, макар при калиевите да е налице известно поскъпване. Като се има предвид, че „нуждите от минерални торове през 2016 г.” за сезонната полска дейност се оценяват от местните власти на общо 2,6 млн. тона, закупените количества са дали възможност за известно натрупване на запаси, достигащи вече около 3 млн. тона, или с 333 хил. тона повече, отколкото преди 12 месеца.

В сряда руската компания за производство на фосфатни и азотни торове „ФосАгро” съобщи за „впечатляващ” ръст от 30% на продажбите на торове на вътрешния пазар през 2016 г., като те са достигнали 2,1 млн. тона. „През миналата година руският пазар остана сред най-бързо растящите в световен мащаб, захранван от силното развитие на селскостопанския сектор в страната”, заяви генералният директор на „ФосАгро” Андрей Гуриев.

От московското бюро на министерството на САЩ добавят, че и съобщенията за състоянието на посевите също са окуражаващи. При положение, че есенниците осигуряват основната част от зърнената реколта, перспективите изглеждат чудесни.

„Макар че е прекалено рано за каквито и да било прогнози, по-големите площи с есенници, по-силните от миналогодишните вложени торове при сеитбата и по-добрите условия за есенниците в края на есента на 2016 г. подсказват, че през 2017 г. се очаква силна зърнена реколта”, коментират оттам.

Оптимистичните им предвиждания за силните перспективи пред реколтата в Русия през годината съвпадат с тези на други анализатори на пазара. От руския Институт за конюнктурата на пазара на селскостопански продукти във вторник обявиха, че производството на зърнени култури в страната през тази година може да достигне 112-114 млн. тона. Спадът спрямо миналогодишната реколта се очертава изцяло за сметка на пшеницата – 67 млн. тона спрямо 73 млн. тона, ожънати през 2016 г., прогнозират от института.

Нарастващите продажби на торове увеличават надеждите за силна зърнена реколта в Русия
6178
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини