Начало » Новини » Коментари
23.01.2017 г.

Български животновъди на обучение в Тексас и Ню Мексико

Снимки: Рангел Матански

В края на 2016 група български животновъди преминаха обучителна програма за „Лидери в земеделието“, организирана и финансирана от Фондация ,,Америка за България“. Млади фермери от различни краища на страната посетиха двата щата Ню Мексико и Тексас. Обучението е съпроводено и с практическа част в американски стопанства, посетени от родните фермери на място. Целта беше да се проследи цялостният процес по производството, преработката, логистиката, финансирането, браншовата дейност и кооперирането в производството на краве мляко, съобщи за Синор.БГ Рангел Матански, съпредедател на Националния съюз на говедовъдите в България.

Лектори с доказан опит практици и професори от елитни американски университети са обучавали родните фермери, след което е следвало практическо занятие с посещение на подходящ обект и представяне на добри практики.

От съществено значение са били технологиите за хранене и отглеждане на животните, следене на здравния статус на говедата за мастити и др. Представяни са и методи и способи за постигане на максимална млечност, причини за загуба на тегло и млечност след раждане и др.

За всеки посочен проблем се представяше потенциално решение. „Лично за мен най-силно впечатление ми направи факта, че цялата верига от производство на фуражи до произведеното жълто сирене през логистиката и финансирането се осъществява от кооперативи, които са собственост на самите фермери“, посочи Матански.

За стопаните единственият ангажимент е бил самото произвовдство, където също е имало подпомагане.

По време на обучението българските фермери са запознати с почти всички аспекти от дейността на кооператив „Dairy Farmers of America”, който e най-големият млечен кооператив в Америка. Общата сума на активите за 2014 година са в размер на 3,404 милиарда долара.

Мащабът на посетените ферми, членове на кооператива, е бил в диапазона от 3 000 до 10 000 млечни говеда.

На фона на кризата с ниските изкупни цени особено ценна е способността на американските колеги да постигат ниски производствени разходи“, обясни още Матански.

Добра практика в тази посока е коопериране при отглеждането на телетата и юници – процес, изискващ голям финансов ресурс и широк набор от знания и умения. В тази връзка няколко ферми правят обща инвестиция и постигат специализация в отглеждането им. След раждане женските телета биват превозвани до общ обект и след определен месец на бременността юниците биват връщани в съответното стадо, от където са дошли. Българската група се е запознала на място с технологията за отглеждане на телета в такава ферма.

Следващото ниво в кооперирането е преработката, където също родните стопани са почерпили ценен опит.

Разликата между цената на суровината и крайния млечен продукт се разпределя между съдружниците фермери, чрез инвестиция в общо предприятие.

По този начин те си гарантират стабилност в изкупуване на произведеното сурово мляко и получават допълнителни доходи от добавената стойност в крайния продукт.

Транспортът на суровото мляко и произведените крайни продукти се осъществява от притежавана от кооператива транспортна фирма до собствено преработвателно предприятие –Southwest Cheese, което е сред най-големите в света.

Всеки ден там се обработват по 140 двадесет тонни цистерни със суровина. Технологичният процес на преработка е организиран по начин, при който в края на производствената линия излизат големи разфасовки сирене в дървени боксове и вакуумирани опаковки.

Време в учебната програма е отделено и за болната за всички земеделци тема с финансирането.

С финансовата помощ на държавата земеделците създават кредитни кооперации, една от които е посетена от българската делегация. Кредитополучателите придобиват дялово участие в тези кооперации, гарантиращо им възвръщане на част от платените лихви под формата на дивиденти в края на годината.

По този начин цената на кредита, която се заплаща, става по-ниска.

В разговорите с фермерите някак естествено винаги се стигаше до темата със субсидиите. „На всеки зададен въпрос от наша страна за директно или косвено подпомагане от американското правителство под формата на субсидии бе даван отрицателен отговор“, посочи Матански.

Единствено бизнес ориентацията помага на фермерите да оцелеят при ниските цени на суровото мляко, от които се оплакват и зад Океана.

Представени са и различни софтуерни продукти, чрез които се следи и организира производствения процес и които се очаква в скоро време да бъдат предлагани и на нашия пазар.

Ползата от двете седмици обучение е била изключително висока, тъй като в днешно време е добре да знаеш къде си спрямо колеги и в каква посока може да се развиваш, така че да си конкурентен, което от своя страна е разликата между фалита и успешния бизнес, поясни още Матански.

В момента тече покана за набиране на говедовъди, желаещи да се включат за предстоящото през 2017 второто обучение.

Крайния срок за подаване на документи е 31 януари 2017г. Самото кандидатстването става чрез Формуляр за кандидатстване, който може да бъде изтеглен от сайта на Фондацията и последващо интервю с одобрените по документи.

На пръв поглед попълването на формуляра изглежда сложно, но реално не отнема много време. За повече информация може да посетите следния линк - https://www.us4bg.org/news/leaders-in-agroculture-call-for-applications/

Единственото, което е нужно да се изживее „американската мечта“ е вяра в себе си, положени малко усилия и активност. Пожелавам успех на колегите, които ще отделят малко време да попълнят необходимите документи и ползотворно прекарване на одобрените, посочи още Рангел Матански.

Български животновъди на обучение в Тексас и Ню Мексико
6989
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини