Начало » Новини » Страната
03.01.2017 г.

Германски журналисти представят дейността на икономическата зона край Пловдив

Снимка: Икономическа зона - Пловдив

Двамата журналисти Андреа Беер и Екатерина Попова от германското обществено радио ARD посвещават изключително точен репортаж за икономическата зона край Пловдив, създадена преди няколко години. Репортажът е озаглавен „Мислят за нещо повече от печалба - български предприемачи искат да спрат изтичането на мозъци” и разказва за това как чрез добрата професионална квалификация родният бизнес се опитва да задържа младите хора в страната, като привлича чужди инвеститори.

Репортажът започва в халето на фирма „Мекалит”, където единият от управителите на дружеството Красен Кръстев развежда журналистите. „Ето това ще е хладилник с марка „Miele”, казва той.

Компанията „Мекалит” е със седалище в Южна Германия и произвежда части за хладилници, перални машини също и съоръжения за автомобилостроенето.

В България фирмата се намира в „Тракия икономическа зона” край Пловдив. Повечето от компаниите в тази зона са чужди инвеститори – САЩ, Япония, Канада, но най-вече от Германия като "Либхер” и „Мекалит”.

От старта през 2013 г. оборотът на „Мекалит” е нараснал 2-3 пъти до днешните почти 9 милиона, обясни Красен Кръстев. За млади кадри се разчита на висшисти от Техническия университет.

Корупцията не е проблем за нас! Напротив: Досега още никой не е бил толкова глупав да ни поиска подкуп. Корупция има главно на политическо ниво – имам предвид при фирмите, които работят по обществени поръчки или имат досег с държавни пари. Но ние сме частна фирма, която работи за други частни фирми”, подчертава Красен Кръстев.

„Чужденците много лесно се запознават с проблемите в България, защото ние самите посочваме само слабости си“, отговаря на въпроса за трудностите на инвеститорите инж. Пламен Панчев, чиято компания създава и управлява Тракия икономическа зона.

Инж. Панчев съвместно с други е разработил амбициозен бизнес модел – младите българи да получат добро професионално обучение. Това им дава перспектива да останат в страната, а и привлича чуждестранните инвеститори към Пловдив. Така се създават мозъци вместо изтичане на мозъци. Проектът за образователен борд, който да подпомогне професионалното образование, е подкрепен от община Пловдив и осем общини от региона, Министерството на образованието, професионални училища и дори неправителствени организации.

„Има вече млади хора, които искат да останат в страната, а и заплатите междувременно са по-високи от преди”, казва инж. Панчев.

В централната информационна емисия на БНТ „По света и у нас“ снощи /2.01.2017 г./ инж. Панчев посочи, че повече от 100 млн. евро са инвестирани през тази година в Тракия икономическа зона. Като тук не влизат средствата, които са инвестирани в оборудване на вече изградени заводи, тъй като това също се случва с добри темпове. Има сериозен ръст на заплащането. Има и заявки за още по-добро заплащане, но всичко това е един общ процес. Ако ние имаме по-добре подготвени кадри, те със сигурност ще получават и по-високо възнаграждение“, подчерта инж. Панчев, който е и председател на Клъстер Тракия икономическа зона.

В пряко включване репортерът Николай Райшинов сподели с тв аудиторията мнението на бизнеса за дефицит на работна ръка в сферата на текстила, мехатрониката и автомобилния сектор. А от община Пловдив се хвалят с едни от най-ниските стойности на безработицата в страната - едва 3,8%.

Германски журналисти представят дейността на икономическата зона край Пловдив
6632
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Световна класация
България бавно пълзи нагоре в Индекса за икономическа свобода, догонвайки нивата си от 2009 г.
„Тракия икономическа зона“ с награда за иновативно бизнес-образование
Тракия икономическа зона се разширява към Бургас
Важно за кариерата
Фирми от Тракия икономическа зона привличат 180 безработни от Сливенско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини