Съдържанието на глутен спрямо белтъчините в пшеницата от новата реколта в Украйна се е понижило в сравнение с миналата, макар като абсолютна стойност да остава на същото равнище. Това обяви на конференцията „Износът на зърно от Украйна”, проведена на 13 октомври в Одеса, Олег Онишченко, мениджър по техническите въпроси в отдела за аграрно-промишления комплекс в компанията „СЖС Украина”.
Тази компания е извършила изследване на 562 проби от пшеницата във всички региони на страната пропорционално на структурата на производствените региони, цитиран от електронното издание АПК-Информ.
„Основната причина за понижаването на съотношението на глутена към белтъчините са метеорологичните условия, довели до „отмиване” на глутена. Ако през 2015 г. при следно съдържание на белтъчини от 11,3% глутенът бе 22,9%, то през 2016 г. при същия процент на глутена имаме съдържание на белтъчини от 12%. При такова съдържание на белтъчини би трябвало да очакваме, че и съдържанието на глутена ще се повиши до 24-25%, но това не се случи. При изследването на тазгодишната реколта бе регистрирано максимално ниво на глутен от 32,3%, докато през 2015 г. то бе 36,8%”, посочи Онишченко.