Начало » Пазари » Зърно
29.09.2016 г.

CAPA: Стартовите цени при царевицата тръгват при добри нива от 280 лв. за тон

Анализ

sinor.bg

За разлика от цените при пшеницата, ечемика и слънчогледа, които тази есен паднаха значително спрямо миналата година, при царевицата търговията стартира при добри нива около 270-280 лв.т. Това се случва в условията на сравнително високо световно производство, с осезаем ръст в реколтата най-вече в Бразилия, но спад в ЕС, Китай и Русия. Това се посочва в анализа за търговията със зърно през септември, подготвен от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) рамките на проект “Засилване на аналитичния и публичен капацитет на центъра” и подкрепен от Фондация “Америка за България”.

При пшеницата реколта 2016/17 се очаква да бъде една от най-добрите, съизмерима с тази от 2013 г., когато бяха прибрани 5,5 млн.т. зърно. Исторически средногодишната разлика между цените на хлебна и фуражна пшеница е в рамките на 6%, като за август този ценови спред е 3%, което до момента показва недооцененост на хлебната пшеница до момента.

В същото време при ечемика търговията от нова реколта тръгна на по-ниски от очакваното, стоейки на нива около 230-240 лв/т. Това идва на фона на по-слабото производство в ЕС, Русия и Турция, което предполага ръст на вътрешната цена при налични количества за износ в момента около 100 хил.т., посочват експертите.

Според прогнозите на САРА реколтата от слънчоглед тази година ще бъде около 1,6 - 1,7 млн.т. Ръстът в производството на маслодайно семе в Русия и Украйна предизвика спад в борсовите цени и затова слънчогледът преди 10-на дни падна до нива от 610-620 лв/т. Очакваше се изкупните цени да се задържат на нива около 650-660 лв./т., но впоследствие леко се покачиха до 630 лв. Според икономистите по-нататъшният ръст ще зависи от качеството на продукцията и движението на търсенето и предлагането.

Световната търговия със зърно ще зависи изключително много и от въведената от Египет нулева толерантност за наличие на ерготамин при внос на пшеница, което блокира международна търговия в последните седмици. При един от търговете за доставка общо на 120 хил.т пшеница беше открит ерготамин, затова и неяснотата около търговията продължава.

При търговията със слънчогледово олио въпреки надеждите за добри цени от лятото на 2016 г. то губи позиции и разликата в цената му със соевото и палмово масло при FOB търговията вече е само 50 дол. за тон, при нормално 150$ за тон.

Неотдавна най-големият балкански пазар на слънчоглед и олио Турция увеличава митата за внос на нерафинирано олио от 12% на 36%, а за рафинирано от 50% на 67,5%.

Турция се преориентира напоследък да внася повече олио, а вносът на слънчоглед падна до 400 хил.т.

По данни на USDA, производството на маслодайни култури за 2016/17 в Черноморския басейн се очаква да бъде надолу при рапицата до 2,24 млн.т от 2,75 млн.т. година по-рано, а при слънчогледа да достигне 25,5 млн.т., увеличение с 12%.

CAPA: Стартовите цени при царевицата тръгват при добри нива от 280 лв. за тон
6545
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини