Начало » Хоби земеделие » Цветарство
15.09.2016 г.

Лунното цвете предпочита влажните богати глинести почви

В рода Calonyction има три вида многогодишни виещи се растения, които са разпространени в тропиците на Южна Америка и Югоизточна Азия. Растежът на цветето спира при температура по-ниска от 10 градуса: цветовете стават дребни, растението покафенява и трябва да го изскубете. 

Представлява силно разклоняваща се лиана, която достига повече от 3 м височина, с филизи до 6 м, носеща едри, отдолу сърцевидни, а в горната част на филизите триделни листа, които създават водо- и светлинна преграда. Навън се отглежда заради ефектните си, с приятен аромат, едри до 10 см бели цветове, които като вълшебни фенерчета, цъфтят през нощта и увяхват при първите лъчи на слънцето. В мрачно време те могат да се показват и през деня. Цъфти през юли-август до първите студове.

Лунното цвете предпочита влажните богати глинести почви, но също така расте добре и на всякаква хранителна почва. Нуждае се от здрави опори. Отзивчиво е на поливане и подхранване.

Размножава се чрез семена, които се засяват през април в почвата. Те трябва да се скарифицират или да се накиснат за денонощие в топла (25-30 градуса) вода. Кълновете се появяват след 5-10 дни. В първите три месеца след посева растенията се развиват бавно.

Можете да размножите лунното цвете и чрез отводи. През лятото филизите, които се появяват около кореновата шийка, не се отделят от растението, а се оставят на повърхността на почвата, като леко се закопават в нея. След около половин месец отводите се вкореняват. Преди студовете те се пресаждат в саксии и се внасят в парник или се покриват с листа. Презимувалите растения през пролетта могат да дадат началото на нова лиана. Вегетативно размножените растения зацъфтяват още в края на юли.

Лунното цвете предпочита влажните богати глинести почви
17859
 

Последни материали
Виж
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Свързани материали
Виж
Лунното цвете предпочита влажните, тежки почви
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини