Начало » Важно за фермера » Гори и екология
15.07.2016 г.

ЮНЕСКО задължи България да предостави за преглед новия план за управление на Национален парк Пирин

sinor.bg

Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО задължи България да му представи новия план за управление на Пирин, съобщиха от коалицията „За да остане природа в България“. Според решението, взето снощи в Истанбул, планът задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка и на оценка за съвместимост. България трябва да уведомява ЮНЕСКО за всички развития в Пирин и да не разрешава никакви нови строежи преди приемането на новия план.

В Истанбул присъстваше солидна делегация на българското правителство начело с ресорния зам.-министър на околната среда и водите Бойко Малинов и директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров. Но никой от нейните членове не взе думата, докато се обсъждаше съдбата на българския национален парк.

Любомир Костадинов, юрист към WWF България и коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане природа в България“, беше единственият българин, който се изказа на тази сесия за световното наследство на ЮНЕСКО.

В качеството си на наблюдател, Костадинов изрази безпокойство за бъдещето на Национален парк Пирин и подкрепа за първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО за Пирин.

Представителите на българското правителство очевидно предпочетоха да действат задкулисно и се бяха договорили със страни като Казахстан, Виетнам и Кувейт да лобират за изменение на проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин, за да се улеснят застрояването и сечите в планината. В същото време делегации на партньори на България в Европейския съюз като Финландия и Португалия положиха усилия да засилят контрола върху опазването на европейското и световно природно наследство на територията на България.

Намесата на делегациите на Казахстан и Виетнам доведе до това да отпаднат изискванията:

- ЮНЕСКО да одобри проектоплана за управление на Национален парк Пирин, преди той да бъде приет. Същият се разработва със средства от Европейския съюз и предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство, както и стопанска сеч върху 60% от територията на националния парк.

- България задължително да прави проверка на общия ефект от нови проекти в Национален парк Пирин

- България да информира ЮНЕСКО за развития като промени в концесионния договор за ски зона Банско, за да не се допуска ново увреждане на Пирин като обект на световното природно наследство.

Българската природа беше защитена от делегациите на Финландия и Португалия, които подчертаха, че опазването на Пирин е изключително важно за тях, тъй като става дума не само за много ценен обект от световното наследство, но и за забележителност на територията на Европейския съюз, която трябва да бъде опазвана в съответствие с европейските стандарти. Двете делегации насочиха вниманието към необходимостта преди да влезе в сила, предложеният план за управление на националния парк, да бъде одобрен от Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

ЮНЕСКО задължи България да предостави за преглед новия план за управление на Национален парк Пирин
7335
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини