Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са се понижили с 1,1% през юни спрямо май, показва анализът „Инфлация и индекси на потребителските цени през юни 2016 г.” на Националния статистически институт.
Най-много са поевтинели краставиците – с 18,9%, следвани от зелето с 18,6% и картофите със 17,5%. По-чувствителен е спадът и при останалите пресни плодове и зеленчуци (череши и ягоди – 14,9%) доматите (14,2%), пипера с 12,2% и зрелия лук (7,2%). Освен това са се понижили цените на месото от едър рогат добитък с 2,4%, на яйцата и маргарина с 1,7%, на сладоледа – с 4,2%. Хлябът също е поевтинял, макар и само с 0,2%, киселото мляко – с 0,4%, сиренето – с 0,5%, кашкавалът – с 1%. При бирата и виното е отчетен спад на цените с по 0,9%.
В посока на поскъпване водещи са отново плодовете и зеленчуците – цените на цитрусовите и южните плодове са се повишили със 7%, на ябълките – с 5,8%, на лещата – с 1,9% и на зрелия боб – с 1,4%. Освен тях е отчетен ръст на цените на свинското месо и чая с 3,2%, шоколада и шоколадовите изделия с 1,8%, захарта и газираните напитки – с 1,7%, минералната вода с 1,4% и прясното мляко с 0,9%. Брашното и каймата са поскъпнали с по 0,3%, оризът – с 0,5%, олиото и кафето – с по 0,7%.
От началото на годината е регистрирана дефлация от 1,1%, а през юни 2016 г. спрямо същия месец на 2015 г. потребителските цени са се понижили с 1,3%, отчитат от института.