Начало » Пазари » Животинска продукция
13.07.2016 г.

БИОСЕЛЕНА: Добрите практики от наредбата за директни продажби предполагат нови промени

Насърчения

sinor.bg

Добрите практики по прилагането на Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за преработка във фермата и директни продажби окуражават към нови промени, които ще дадат възможност фермерските храни да достигнат до повече потребители. Това бе един от изводите, които се наложиха в дискусиите по прилагането на наредбата, организирани във Вършец в края на юни от Фондация БИОСЕЛЕНА и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В тридневното обучение участваха 76 експерти от Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Стана също ясно, че макар и бавно Наредба 4 добива популярност и все повече фермери започват да се възползват от нея, за да могат легално да продават месо, добито във фермите си.

Промените в нея, влезли в сила на 17 юни след обнародването им в „Държавен вестник“, облекчават фермерите да продават своя продукция от месо, отговарящо на хигиенните изисквания и ще дадат тласък на такова производство, за което има търсене на пазара.

Татяна Николова, главен експерт от БАБХ представи последните промени в Наредба 26 и практическото им значение при съгласуването на проекти и регистрацията на обекти по Наредбата в областните дирекции на Агенцията. Тя изнесе данни, според които 840 са вече регистрираните стопани по Наредба 26 ферми в цялата страната. От тях 800 продават директно сурово мляко, пчелен мед, риба, яйца. При този вид продукти режимът е максимално облекчен: фермерите подават заявление в ОДБХ и след проверка на място фермата се вписва в регистъра и получава правото да продава директно.

Цялата процедура продължава не повече от 20 дни.

В групата на обектите, които преработват мляко и месо и произвеждат млечни и месни продукти, вече има регистрирани 38 ферми.

Когато през 2012 година проектът „За Балкана и хората“ започваше, имаше само един регистриран обект в тази група. Разпределението по области е неравномерно. На първо място са област Монтана с пет обекта, следвана от Пловдив и Ловеч с по четири. Има обаче и девет области без нито един регистриран обект за преработка: Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Кърджали.

Петя Тодорова представи резултатите от официалния контрол на регистрираните по Наредба 26 обекти за преработка в ОДБХ - Монтана. Проверените обекти спазват стриктно хигиенните правила, не са констатирани отклонения от показателите за хигиена в обектите. Тъй като помещенията са малки, оборудването е просто и работят собствениците, хигиената е на изключително високо ниво. Фермерите изследват периодично в акредитирани лаборатории готовите продукти съгласно програмите за самоконтрол. Храните, произведени в обекти за преработка по Наредба 26, са безопасни.

„За екипа на проекта изнесените данни от официалния контрол са много важни, те са и показател за работата, която сме свършили заедно с ОДБХ. От друга страна тези резултати ни дават кураж да започнем подготовка на предложения за поредната промяна на Наредба 26 и отпадане на ограниченията в местата за продажба само в административната област, в която е регистриран обектът и в една съседна област“, казва д-р Стоилко Апостолов, управител на БИОСЕЛЕНА и координатор на проекта. Той цитира и думите на д-р Пол Бос, ръководител на Инспектората по храните в Кантон Берн, Швейцария, в дискусиите по време на семинара: „Ако една храна е добра да се продава в магазин в Швейцария, то тя е добра да се продава в целия свят. А ако не е добра, не може да се продава нито в Швейцария, нито никъде другаде!“.

Лора Пастухова - Джупарова, директор на дирекция "Политики по хранителната верига" на МЗХ представи влезлите в сила наскоро промени на Наредба 4 от 2014 година за специфичните изисквания към производството на храни и суровини от животински произход в кланичните пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара.

Росен Баев от Централното управление на БАБХ показа и подложи на дискусия типов проект, включващ минималните изисквания към един такъв пункт. В България има регистрирани четири такива обекта. Макар и бавно наредбата добива популярност, все повече фермери започват да се възползват от нея, за да могат легално да продават месо, добито във фермите си. Регистрираните по нея могат да оборудват в своите ферми места за клане на собствени животни, да разфасоват труповете и да преработват месото в готов продукт. „При олекотени условия, но отговарящи на хигиенните изисквания фермерите да имат възможност да продават своя продукция от месо. За разлика обаче от Наредба 26 те ще могат да я продават и на пазарите в ЕО“, посочва Стоилко Апостолов.

Участниците в обучението получиха сертификат за участието си. На специална церемония бяха връчени награди на областни дирекции по безопасност на храните, с най-много регистрирани ферми за преработка и директни доставки.

БИОСЕЛЕНА: Добрите практики от наредбата за директни продажби предполагат нови промени
9838
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Важни промени
До 20 ноември може да коригирате грешки по заявленията за 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини