Начало » Важно за фермера » Гори и екология
20.05.2016 г.

1500 организации се включват в Световния ден на мигриращите риби

WWF България организира плувно предизвикателство и фотоконкурс

Sinor.bg

Над 1500 организации се включват в Световния ден на мигриращите риби 21 май и организират повече от 400 събития в различни страни, съобщи Световната фондация по миграция на рибите, базирана във Вашингтон. WWF България също е част от инициативата и участва с две събития – благотворително плувно предизвикателство, което се състоя миналата събота (14 май) в басейна на Баня „Мадара“ в София, както и фотографски конкурс, в който хората са призовани да снимат преградите по българските реки, за да подтикнат отговорните органи да предприемат мерки за решаване на проблема.

Мигриращи риби като пъстърва, есетра, змиорка или сьомга са важни за прехраната и поминъка на милиони хора по света, но са изправени пред редица заплахи. Физически бариери като язовирни стени, бентове, шлюзове са едни от най-широко разпространените предизвителства за тези видове. Мигриращите видове зависят от свободните течения на реките, за да се размножават, търсят храна и, в крайна сметка, за да живеят.

Събитията, с които ще бъде отбелязан Световният ден на мигриращите риби, варират от образователни турове в зоопаркове и аквариуми до изграждане на рибни проходи, които да помогнат на рибите да преминават през изкуствени бариери.

Над 70% от анадромните риби в Европа (мигриращи от моретата към реките) са застрашени, посочва Зеб Хоган, биолог от Университета в Невада. Популацията на мигриращите риби трион е намаляла с 95% в световен план. Мигриращите змиорки намаляват, а рибните запаси в големи тропически реки като Амазонка, Конго и Меконг са под голям натиск заради строежа на водноелектрически централи. В този контекст, се изчислява, че между 40 и 70% от рибата, използвана за храна, в река Меконг е мигрираща, а над 60 милиона души зависят от тази река за прехрана и поминък. Искаме хората да осъзнаят какво губим, за да можем заедно да защитим и възстановим популациите, казва Хоган.

Миграцията на рибите е едно от чудесата на природата, тъй като се случва под повърхността, заявява Марко Ламбертини, генерален директор на WWF. Изминаващите дълги разстояния змиорки, есетри и сьомга имат нужда от добри условия както в реката, така и в морето. За съжаление обаче, популациите им продължават да намаляват. Свободно течащите реки са ключови за оцеляването на тези риби, но са под нарастващ натиск, тъй като светът продължава да строи водноелектрически централи и друга инфраструктура в реките. Днес е по-важно от всякога да запази мигриращите риби, които са важни както за екосистемата, така и за работните медта и икономиката, посочва Ламбертини.

Проучванията от последните години показаха, че всички речни видове риби мигрират, отбеляза Иван Христов, ръководител на програма „Води“ във WWF България. Едни видове предприемат ежегодни дълги миграции, други изминават кратки разстояния, но за всички безпрепятственото движение  по реките е жизнено важно. WWF работи за създаването функциониращи рибни проходи на съществуващи прегради, както и за да предотврати изграждането на нови бариери в най-чувствителните за живата природа зони, каза Христов

Чрез двете събития, които WWF България организира през май, организацията се опитва да насочи вниманието на хората към проблемите, които имат рибите и речните екосистеми. Чрез плувното предизвикателство се цели и набирането на средства, с които да се финансира предстоящата през юни експедиция за проучване на състоянието на есетрите в българския участък на река Дунав.

В предизвикателството се включиха общо 26 участници, които изплуваха общо над 21 километра за 30 минути и събраха 1213 лева. Снимки от проявата може да разгледате тук.

1500 организации се включват в Световния ден на мигриращите риби
11109
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
При километър 556 край Свищов
Извадиха 6 бракониерски кърмаци с куки за улов на есетрови риби от Дунав
Общата прогнозна стойност на двете дружества е 1 800 000 лв.
Стопанство за спирулина и рибовъдна ферма бяха домакини на заместник-министър Стратев
Седмицата на Латинска Америка и Карибите посветена на климата е белязана от катастрофален ураган
Уловените близо 200 килограма риби са върнати обратно във водата
Извадиха поредните над километър бракониерски мрежи от бургаско езеро
При второто домакинство на Девин в рамките на 24 месеца
България е световен шампион по спортен риболов на хищници
Състезателното трасе е зарибено с тон балкански пъстърви
В Девин откриха световното първенство по улов на хищна риба с изкуствени примамки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини