Начало » Новини » Коментари
13.05.2016 г.

Информационна мъгла около вторите срокове за прием на проекти по 4,1

Sinor.bg

Дали насроченият за 4 юли втори прием по подмярка 4,1 настина ще започне от тази дата или ще бъде изтеглен за есента. С този елементарен въпрос Синор.БГ се обърна към експертите от министерството на земеделието, тъй като наши редовни читатели се бяха пробвали, но безуспешно - окончателен отговор така и не получили. Преди десетина дни в обновения индикативен график на ведомството датата 4 юли – 31 юли стоеше непокътната. Броени дни преди това обаче на среща с консултанти зам. министър Васил Грудев обяви, че е възможно прозорецът да бъде отворен по-късно през септември.

Явно, че решението ще зависи от допълнителни промени в нормативните документи, свързани с напояването, тъй като този прием ще бъде основно за подобни инвестиции. Въпросът е защо това не бъде обяснено на човешки език на хората, за да планират навреме своята подготовка за този прием.

Защото ако кандидатите все още не са готови със своите проекти, за тях е важно да знаят дали имат на разположение два или четири месеца за подготовка. Нито ваденето на необходимите документи, нито осигуряването на предварително финансиране се извършват с магическа пръчица за един месец и това е ясно дори за хората, които не са се пробвали да търсят еврофинансиране.

Интересът към мярката е огромен и разнопосочните сигнали, че приемът може да се оттегли за септември, накараха хората да поставят директно въпроса на министерството.

В нашия случай обаче се оказва, че чиновникът е в правото си да разиграва фермерите данъкоплатци, без да ги информира. Синор.БГ публикува без съкращения отговора на експертите от министерството, от който едва ли на някой му става ясно датите за прием по 4,1.

„Индикативният график е прогнозен механизъм, който Управляващият орган на ПРСР прилага с цел да осигури публичност и информираност за потенциалните кандидати по Програмата за предстоящи приеми по отделните мерки през годината. Подобен тип публичност се прилагаше и през последните години на ПРСР 2007-2013, което на практика осигурява възможност на потенциалните кандидати, особено по инвестиционните мерки да започнат от по-рано подготовката на своите проектни предложения. Предвиденият прием по подмярка 4.1 е съобразен от една страна и изключително високият интерес от страна на земеделските стопани и от друга от приоритетите и планираното прилагане на ПРСР. При наличие на обстоятелства, които биха оказали влияние върху тази прогнозна времева рамка за приеми през годината, Министерство на земеделието и храните ще извърши необходимите промени своевременно.

По отношение на бъдещия прием по подмярка 4.1 е важно да се отбележи, че неговото целесъобразно стартиране ще се определи след приключване на процедурата по приемане и одобрение на дейностите и инвестициите свързани с напояване и отводняване в земеделските стопанства, като по този начин ще се предостави възможност за изпълнение проекти с по – широк набор от инвестиции.“

По повод тази витиевата информация се обръщаме към господата и дамите администратори с въпроса когато отивате да си купите хляб в магазина, продавачът едва ли ви отговаря по посока на луната, за да не разберете дали хлябът пресен ли или не?“. Или пък когато попитате фермера колко струва тон пшеница, едва ли ви отговаря с данни за цените на Чикагската стокова борса. Защото от вашия отговор на нашия въпрос става ясно, че в министерството няма и един човек, който по прост начин да обясни ще има ли промяна в приема на документи.  

А иначе всеки ден ни пускат по пързалката на популизма с празни обещания за диалог с бизнеса. Само че администрацията в останалите европейски държави никога не би си позволила подобно формално отношение към данъкоплатците, просто защото именно тези данъкоплатци издържат огромната държавна машина. И е редно поне малко уважение!

Екатерина Стоилова

Информационна мъгла около вторите срокове за прием на проекти по 4,1
9383
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Само за лозаро-винарския сектор и една интервенция за животновъдство
Графикът за приемите по Стратегическия план за 2024 г. се пуска с огромно закъснение
Пчеларство – Плевен 2024
От 8 до 22 февруари започва приемът на заявления по секторните интервенции от Стратегическия план за финансовата 2024 г.
От 15 януари до 15 февруари 2024 г.
Едномесечен прием на проекти за екосъоръжения и за инвестиции в лозарския сектор
До 15 януари за стопанства в общините Тервел и Крушари
Добруджанска МИГ започва прием по подмярката за инвестиции
Приеми по Стратегическия план
От 1 до 15 декември се кандидатства за участия във винени изложения
Предстоящо
На 8 ноември ще се проведе форум за насърчаване на младежкото предприемачество
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини