Начало » Важно за фермера » Гори и екология
29.03.2016 г.

Четири проекта за Натура 2000 на български природозащитни организации са финалисти в конкурс на Европейската комисия

Номинации

Sinor.bg

Четири проекта, в които участват представители на коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" са сред 24-те финалисти за наградата „Натура 2000“ на Европейската комисия. Призът се присъжда на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на европейската екологична мрежа Натура 2000. Наградите се връчват от 2013 г., за да се популяризират усилията на всички европейски държави да опазват защитените зони от Натура 2000 и да се признае постигнатото от различни организации и институции.

Мотото на наградата „Натура 2000“ за 2016 година е „Богатство, което чака да бъде открито“. Церемонията по награждаването ще бъде в Брюксел на 23 май 2016 г.

Кои са четирите проекта финалисти от България?

1. Проектът на "Зелени Балкани - Стара Загора" за възстановяване на белошипата ветрушка е една от най-успешните практически дейности в съвременната българска природозащита. Той доведе до завръщането на един изчезнал за страната ни вид - белошипата ветрушка, след десетилетия, през които нямаше данни за гнезденето й в България. В периода 2013-2015г., над 200 малки белошипи ветрушки полетяха на свобода. Те бяха внесени от Испания, размножени във волиерни условия в Спасителния център за диви животни в Стара Загора или излюпени в новосъздадената колония. Понастоящем в Сакар планина гнездят около 10 двойки, които използват специално поставените за целта изкуствени гнездилки. Проектът включва и редица други дейности - от устойчиво стопанисване на тревни местообитания до работа с деца и местни хора, маркиране и проследяване със сателитни предаватели на птици от колонията, ежедневен мониторинг.

2. Проектът „За Балкана и хората“ се изпълнява в Западна и Централна Стара планина в 9 Натура 2000 зони, природните паркове Българка и Врачански Балкан и Национален парк Централен Балкан. Той се занимава с екосистемни услуги, подкрепа на селски стопани, които отглеждат стадата или пчелите си в Натура 2000 зони, организира детска природна академия Узана и опазва местни породи. По него работят пет български организации - Фондация за биологично земеделие Биоселена, Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, WWF България, Българско дружество за защита на птиците, четири швейцарски организации - Pro Натура / Приятели на Земята, REDD, BirdLife Швейцария и фондация SAVE, както и Министерство на земеделието и храните чрез Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Осъществява се с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

3. Проектът за опазване на дунавските есетри в България и Румъния на международната природозащитна организация WWF в България, Румъния и Австрия цели да се справи с прекомерния улов, който е основната пряка заплаха за оцеляването на тези риби, известни като „динозаврите на Дунава“. Работеше се с рибари, правоохранителни органи, отговорни политически представители, ферми за отглеждане и развъждане на есетрови риби, преработватели и търговци на хайвер в Румъния и България. Проектът е финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз и следва препоръките на плана за действие за опазването на есетровите риби в басейна на река Дунав, приет от Съвета на Европа през 2005 г.

4. Опазването на местообитанията на най-рядката европейска водолюбива птица - малката белочела гъска, чиито бройки намаляват застрашително в Югоизточна Европа, свърза партньори като Гръцкото орнитологическо дружество, министерствата на околната среда на Гърция и Финландия, Българско дружество за защита на птиците и WWF Финландия. Бяха предриети спешни мерки за опазване на местата, където птиците зимуват и почиват, съчетани с работа по подобряване на законодателството, повишаване на познаваемостта и образователни инициативи в 15-те държави, над които преминава маршрутът на тази птица. Проектът е финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз и Норвежкият фонд за околна среда.

Четири проекта за Натура 2000 на български природозащитни организации са финалисти в конкурс на Европейската комисия
4619
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ разработват пътна карта за Национална стратегия за развитие на биоикономиката
Трайно намалява броят на добитъка в ЕС
При слънчогледа обаче е отчетен ръст, включително от началото на годината
ЕС сви преработката на маслодайни култури през април
Преди изборите за Европарламент
Цялото държавно управление изрази защита за агросектора пред еврокомисаря Войчеховски
Анализ, приет от МС от януари 2024 г., за който се мълчи
До 89% варира разликата в заплатите на чиновници от централите на ДФЗ и БАБХ и подразделенията им в страната
„Косачката“ на житни и широколистни при царевица
Принципал™ Голд - За пълен контрол на житните и широколистни плевели до 9-ти лист на културата
Свързани материали
Виж
Инициативите са от днес до края на месеца
България чества 32 години от създаване на европейската мрежа „Натура 2000“
В рамките на стратегическия план за земеделието и селските райони за 2023-2027 година
Започва прием по интервенциите за НАТУРА и необлагодетелстваните райони
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
МОСВ
До 29 септември се кандидатства за наградата на ЕК „Натура 2000“
Министерство на околната среда и водите
Законови промени в Натура 2000 обезсмислят управлението на зоните
От интервенциите в стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони
Започна прием за плащанията по Натура 2000 и необлагодетелстваните райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини