Начало » Новини » Коментари
25.03.2016 г.

Организациите на градинарите трябва да докажат 50 хил. лева оборот за минали години

Нормативни промени

Sinor.bg

Министерството на земеделието е готово с промени в Наредбата за условията и реда за признаване на организациите на производителите на плодове и зеленчуци и техните асоциации и за условията за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми, необходими за кандидатстване по селската програма, съобщиха от ведомството. Чрез тях се облекчават процедурите за одобрение, което ще позволи от средата на годината, когато бъде отворен приемът за подпомагане на групи и организации на производителите, зеленчукопроизводителите и овощарите да кандидатстват с проекти.

Стремежът е нормативните изисквания да бъдат максимално ясни и лесни за прилагане от земеделските производители, които искат да се сдружават.

Уредени се следните по-важни промени:

 Разписани са правила за признаване на организации на производители в категория „Плодове и зеленчуци, предназначени за преработка”, като са уредени доказателства, че тези продукти се доставят за преработка;

 Ясно са посочени маркетинговите цели, за които могат да бъдат създавани организации на производители на плодове и зеленчуци;

 Конкретизирано е изискването за вътрешен правилник за дейността на организацията на производители, като критерии за признаване.

Дава се възможност стойността на предлаганата на пазара продукция през предходната година (не по-малка от 50 000 лева годишно) да се доказва с всякакви официални финансови и счетоводни документи.

 Посочени са документите, с които се доказва, че членовете на организацията са земеделски производители - копия на регистрационни карти с анкетни карти по Наредба № 3 от 1999 г. или копие на документ, съдържащ уникален регистрационен номер в ИСАК.

Втората група изменения и допълнения в Наредба № 11/2007г. са насочени към създаване на реална възможност за прилагане на правилата на ЕС за одобряване и управление на оперативни програми на организациите на производители. В тази част на наредбата се направени следните по-важни промени:

 Въвеждат се пределни цени и изискване за представяне на три оферти, за осигуряване на обоснованост и съпоставимост на включените в оперативната програма разходи;

 Урежда се допустимостта на дейности и разходи в оперативните програми за същинска преработка на плодове и зеленчуци, в съответствие с възможностите, които дава законодателството на ЕС. Това ще позволи на организациите на производители на плодове и зеленчуци да правят инвестиции на само в стопанствата, но и в преработката на произведените от тях продукти.;

 Въвежда се сключването на договор между бенефициента по оперативната програма и ДФ „Земеделие“, което ще осигури ясни финансови отношения и задължения на страните и конкретни правила и норми за извършване на

инвестициите;

 Урежда се режимът за подаване на заявления за плащане, в съответствие с финансовата дисциплина;

 Създава се образец на оперативна програма и се определят подаваните към нея документи, с цел обоснованост на разходите и общ прозрачен критерий за оценка на програмите;

Урежда се начинът на финансиране на създадените оперативни фондове на организациите на производители;

 Прецизира се уредбата на получаването на национална помощ за допълване на оперативните фондове;

 Урежда се режимът на оперативните програми, подавани от асоциации на организации на производители на плодове и зеленчуци.

 „Организацията на производители и група производители на плодове и зеленчуци може да бъде призната за реализация на един или повече видове продукти, произведени от нейните членове, включително за продукти, предназначени за преработка. Организациите на производители се признават за продукт или продукти, предназначени само за преработка, когато представят доказателства, че тези продукти се доставят за преработка, чрез система от договори за доставка или по друг начин.“.

В наредбата се създават нови текстове, според които „организациите на производители на плодове и зеленчуци, които са създали оперативни фондове, могат да включат в оперативните си програми и искане за национална помощ за тяхното допълване в размер до 80 на сто от набраните от членовете средства, но не повече от 25 на сто от годишната стойност на реализираната на пазара от организацията продукция и левовата равностойност на 1 500 000 евро.

В параграф 14 се създава се нов член 20д:

„Чл.20д. (1) Включените в оперативната програма разходи за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултанти, придобиване на ноу-хау, патентни права и лицензии, извършени както в процеса на нейната подготовтака и по време на нейното изпълнение не могат да превишават:

1. 10 % от допустимите разходи и левовата равностойност на 100 000 евро;

2. действително платените разходи, доказани със съответните документи.

Стойността на разходи, свързани със закупуването на незастроени и застроени земи не трябва да надхвърлят данъчната им оценка към датата на придобиване или към датата на подаване или изменение на оперативната програма, в зависимост от това коя от двете оценки е с по-ниска стойност и 10 % от общите допустими разходи за цялата оперативна програма.

За допустими разходи, чиято стойност възлиза на повече от левовата равностойност на 10 000 евро или са част от доставки или услуги на обща стойност, по-голяма от левовата равностойност на 10 000 евро, предложени от един доставчик, организацията на производители на плодове и зеленчуци трябва да предостави най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал. Не се изисква представяне на конкурентни оферти при закупуване на земя, сгради и друга недвижима собственост, при придобиване на ноу-хау, патентни права и лицензии.

Когато в случаите по ал. 3 са определени референтни цени или са за специализирани производствени линии, изготвени по индивидуално технологично задание, се предоставя една независима оферта в оригинал с цел съпоставяне с референтните цени и определяне на основателността на предложените разходи.

При съпоставяне на референтните цени с тези на оферента Разплащателната агенция одобрява по-малката от двете стойности. Кандидатът представя и заверени копия на предварителни или окончателни договори с избраните изпълнители. Списък с разходите, за които са определени референтни цени, се публикува на електронната страница на Държавен фонд "Земеделие".“.

За получаване на подпомагане организациите на производители на плодове и зеленчуци подават в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" по място на регистрация в отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" заявление за плащане по образец, одобрен от изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие". Разплащателната агенция, изплаща помощта най-късно до 15 октомври на годината, следваща годината на изпълнение на програмата.“.

Организациите на градинарите трябва да докажат 50 хил. лева оборот за минали години
7248
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Овластяват групите производители
Затягат контрола върху незаконното използване на географски означения на продукти
Изменя се максималният размер на допустимите разходи за проекти на МИГ и МИРГ
Фонд „Земеделие”
Групи на животновъди и градинари ще кандидатстват с оперативни програми до 13 октомври
Указания
Най малко една община може да създаде местна инициативна група
Изводи за една неосъществена политика
Родното сдружаване се хвали само с 40 фермерски групи – в другите европейски държави са стотици!
Кандидатствайте до края на 2023 г.
Фермерски групи и кооперации ще получават заеми – с до 90% от инвестицията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини