Начало » Важно за фермера » Пчеларство
18.03.2016 г.

Пчеларите отправят 12 искания преди протеста си на 25 март

Точно на Благовещение

Sinor.bg

Точно на Благовещение 25 март сдружение ”Обединен Български Пчеларски Съюз“ организира протест срещу две заповеди от Българската агенция по безопасността на храните за използване на два неоникотиноидни пестицида за обеззаразяване на царевица и слънчоглед, които влияят  пагубно на пчелите. Като припомнят, че в сраната съществуват далеч по-безвредни препарати, браншовиците се противопоставят на действията на администрацията поощрява  използването на неоникотиноидите въпреки съществуващата забрана.

На практика протестът е далеч по обхватен от замисленото, защото пчеларите са натрупали много недоволство от недалновидната политика на министерството спрямо сектора.

Като се обръщат към останалите национални пчеларски организации, от сдружението настояват за диалог с ръководството на министерството по 12 техни искания, за които не са получили отговор през последните години.

И С К А Н И Я:

1.         Променете Закона за пчеларството, като отмените поправката даваща възможност на група пчелари от развъдните асоциации да третират  пчелни семейства със забранените  антибиотици и сулфонамиди.

2.         Не пипайте Закона за пчеларството, относно  редукцията  на пчелните семейства до 10 броя в един УПИ. Броят на пчелните семейства може да регулира в зависимост от площта на имота, от типа на населеното място  и от  медоносната база.

3.         Създайте лаборатория за анализ на  загиналите при отравяне пчелни семейства в резултат на растително-защитни мероприятия.

4.         Създайте механизъм за обезщетение на пострадали пчелари с лабораторно доказан масов мор, вследствие на отравяне или заразно заболяване на пчелните семейства през последните пет години.

5.         Забранете напълно използването на пестициди /неоникотиноиди/, поради тяхната силна токсичност спрямо пчелите.

6.         Възстановете дейността на пчеларите - проверители, за да се възстанови дейността на държавната профилактична програма. Здравният статус на пчелите е най-важен. 

7.         Направете така, че всички пчелари  с регистрирани пчелини да могат да участват в европейските програми. Пчелите на всички пчелари еднакво опрашват медоносните култури и са фактор за екологията  и биоразнообразието

8.         Поемете още отсега инициативата за Общата Селскостопанска Политика  /ОСП/ 20/27 и включете пчеларството в нея. Пчеларите трябва да бъдат директно субсидирани. На сайта на МЗХ е записано:” ОСП е основана на три фундаментални принципа: свободна търговия в рамките на Общността на база общи цени, преференции за европейското производство на пазарите на Общността, както и обща финансова отговорност. Целта на европейската ОСП е да осигури приемлив стандарт на живот на фермерите, да осигури качествени храни за потребителите на разумни цени, да запази европейското наследство в селските райони и да спомогне за опазването на околната среда. Основните инструменти на ОСП са директните плащания и пазарната подкрепа на земеделските производители (1-ви стълб на ОСП) и политиката на развитие на селските райони (2-ри стълб на ОСП). ”

9.         Освободете пчеларите от данъци до края на настоящия програмен период, единствено пчеларите не получават директни плащания.

10.      Променете член 5 в Закона за пчеларството, като намалите изискванията за представителната организация /съюз/ да има структури във всички области и в половината общини. Създайте законова възможност пчеларите сами да определят организацията, която ще ги представлява.

11.      Не се опитвайте да толерирате една или друга пчеларска организация като обединителна.

12.      Създайте Закон за браншовите организации, приемлив за всички пчелари.

Протестът ще се проведе от 13 до 15 часа, припомнят от организацията.

Пчеларите отправят 12 искания преди протеста си на 25 март
14128
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Кани и други браншови организации да се включат
Пчеларска асоциация започва борба срещу подправения мед в Европа
Като потребители е време да помогнем!
С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище
Вижте условията за кандидатстване
Фонд Земеделие ще кредитира пчеларите
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
ДФЗ
В помощ на пчеларите има ръководство за кандидатстване по интервенциите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини