Начало » Новини » Света
09.03.2016 г.

ЕП одобри сливането на схемите за училищно мляко и плод с увеличен годишен бюджет

Още 20 млн. евро за здравето на децата

Програмите за осигуряване на здравословна храна на учениците в Европейския съюз ще бъдат слети, а финансирането е увеличено с 20 млн. евро от 2017 г. и достига 250 млн. евро. Това е залегнало в приетия вчера от Европейския парламент закон за схемите „Училищно мляко”  и „Училищен плод”, който предвижда и разширяване на обучението за създаването на здравословни хранителни навици у децата, съобщиха от законодателния орган на официалния си уебсайт. По този начин годишното финансиране за мляко достига 100 милиона евро, а това за плодове и зеленчуци – 150 милиона.

Евродепутатите осигуриха и по-справедливо разпределение на европейските субсидии между държавите членки чрез създаването на два основни критерия за цялата програма (делът на децата между 6 и 10 години в цялото население на страната и степента на развитие на региона в рамките на съответната държава-членка). Досегашните суми по програмата за мляко ще се вземат предвид и ще бъдат балансирани с нов, минимален годишен размер на помощта от ЕС за всяко дете.

Евродепутатите също така актуализираха списъка на продуктите, отговарящи на условията за финансиране от ЕС, за да се гарантира приоритет за продукти, които не се консумират достатъчно, като например пресни и месни продукти за сметка на преработени храни като супи, компоти, сок, кисело мляко и сирене. Последните могат да бъдат предоставени само като допълнение към пресни плодове, зеленчуци и мляко или мляко без съдържание на лактоза. Освен това се гарантира, че добавените подсладители и изкуствените овкусители ще бъдат изключени, а разпределянето на продукти с ограничени количества добавена захар, сол и мазнини ще получи финансиране от ЕС само като изключение и при спазване на строги условия, включително и одобрение от националните здравни органи.

 „Здравословната и балансирана диета е в основата на доброто здраве, но консумацията на плодове, зеленчуци и мляко намалява в целия ЕС. Поради тази причина подсилването на училищната програма за плодове, зеленчуци и мляко е от изключително значение, като това може да бъде постигнато с увеличаване на бюджета и съсредоточаване върху обучението по здравословно хранене. Парламентът също така гарантира финансовата стабилност на програмата, като забранява на страните-членки едностранното орязване на бюджета и/или промяна на критериите за вътрешното разпределение на европейски средства”, съобщи докладчикът Марк Тарабела от Белгия, който работи активно за прокарването на законодателството в Парламента и бе начело на преговарящия екип в Европейската комисия и Съвета на ЕС.

Държавите-членки, които се регистрират по схемата за доброволна помощ, ще трябва да насърчават по-здравословни хранителни навици, използването на местни храни, биологичното земеделие и борбата с разхищението на храни, предвижда законът. Децата пък ще имат възможност да преоткрият връзката си със селското стопанство например чрез посещения на ферми.

Програмата за мляко в училищата е създадена през 1977 г. Програмата за плодове в училищата, която съдържа клауза за обучение в здравословно хранене, бе въведена през 2009 г. И двете програми са създадени за насърчаване на консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, но досега са били прилагани под различни юридически и финансови правила.

Всички 28 държави-членки на ЕС участват в програмата за мляко в училищата, а 25 от тях - в програмата за плодове в училищата (с изключение на Великобритания, Финландия и Швеция). През учебната 2013/2014 г. почти 10 милиона деца в целия ЕС имаха достъп до училищната схема за плодове и 19 милиона до тази за мляко.

В цяла Европа се наблюдава спад в консумацията на плодове, зеленчуци и мляко. Над 20 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло, а младежите консумират едва между 30% и 50% от препоръчителния дневен прием на плодове и зеленчуци.

ЕП и Съветът на министрите на ЕС постигнаха предварително споразумение по проектозакона през декември 2015 г. Временно съгласуваният регламент, одобрен в парламента с 584 гласа „за“, 94 „против“ и 32 „въздържал се“, все още трябва да бъде официално одобрен от Съвета на ЕС. Новите правила трябва да влязат в сила от 1 август 2017.

ЕП одобри сливането на схемите за училищно мляко и плод с увеличен годишен бюджет
7716
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Утвърдени са 5,9 млн. лева за възстановяване на ДДС по училищните схеми „Плод“ и „Мляко“
Отпаднали са 27 от кандидатите за доставка на мляко, плодове и зеленчуци за училищата
Нормативни промени
Бозуков отнема предимството на българските фермери да снабдяват децата с мляко и зеленчуци
Правителството прие Наредба за условията и реда за прилагане на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“
За новата учебна година
Готова е Националната стратегия за прилагане на схемата за осигуряване на мляко за децата в учебните заведения
Фонд „Земеделие”
Одобрени са първите 41 доставчици на мляко за училищата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини