Начало » Пазари » Животинска продукция
08.03.2016 г.

Животновъди искат ДАНС да разследва за картел в преработката на мляко

Няма защита за млекопроизводителите

Представители на всички 27 браншови организации от сектор животновъдство поискаха в Стара Загора незабавно разпускане на Комисията за защита на конкуренцията и намеса на Държавната агенция за национална сигурност с цел разследване на евентуален картел в сектор „млекопреработка“, съобщи БНР.

Фермерите твърдят, че секторът изнемогва и няма кой да защити както млекопроизводителите, така и потребителите, които консумират опасни за здравето млека и млечни произведения. Според Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите в България, от 1,5 милиона тона мляко се произвеждат 4,5 тона млечни произведения, защото държавата и по-специално Българската агенция за безопасност на храните не упражнява никакъв контрол върху това колко сухо мляко и палмово масло се използва при преработката на млякото.

„Искаме бърза намеса на ДАНС, прокуратура и митници. Ние говорим за националната сигурност на страната и ако наистина управляващите искат да обърнат внимание и народът иска да има България, трябва да застане зад нас, защото с тази продукция, която влиза отвън и не се знае от какво е произведена, ние тровим нашето население. Изкупните цени на млякото падат от няколко години, а тези на млечните произведения - не.  Затова със субсидиите фермерите не успяват да покрият дори своите загуби. Те не желаят повече да бъдат въвличани в политически интриги и не искат да се срещат с никого от правителството. Ако техните искания за контрол от страна на държавата върху продуктите на пазара и разследването на картела в млекопроизводството и на сивия сектор не започне, на 24 март в 12 часа, те ще се съберат на национален протест пред Министерския съвет и ще обявят безсрочна стачка”, посочи Колев.

Фермерите настояват също или да се спре вносът на палмово масло, или да се обложи с данък, като 50% от този приходите да отиват за министерството на здравеопазването, а другите 50% - за подпомагане на животновъдите. Освен това алармираха, че от месец се внася новозеландско замразено агнешко, което ще бъде пуснато на пазара по Великден.

Животновъди искат ДАНС да разследва за картел в преработката на мляко
9698

 От: sasho  18:08  сряда, 9 март 2016 г.
nqkoi nqma li da gi stqga tiq nikadyrnici
Последни материали
Виж
Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работи с българско мляко
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини