Начало » Новини » Страната
23.02.2016 г.

Иновациите в българското земеделие са темата на първата международна конференция по време на АГРА 2016

Предстоящо

Sinor.bg

Възможностите за финансиране на приоритетни области от земеделието чрез представянето на добрите практики от други европейски страни при въвеждането на иновациите ще бъдат представени в Пловдив, съобщиха от Института за агростратегии и иновации. Конференцията е на тема „Иновациите в българското земеделие: първи стъпки по пътя на ЕПИ-АГРИ“ и ще се проведе на 25 февруари 2016 г. от 9.30 до 14.00 в зала „България” на Конгресния център на Международен панаир - Пловдив. Събитието се организира от Института за агростратегии и иновации, Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и Тракийски университет – Аграрния факултет.

Форумът ще бъде открит от Н.П. Гюру Катарина Викьор, Посланик на Кралство Норвегия в България и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Селското стопанство в Европа е изправено през различни предизвикателства и най-вече пред нуждата да произвежда все повече по устойчив начин в хармония с природата, от която зависи. Решението е навлизането на повече иновации като резултат от сътрудничеството между учени и фермери, бизнес и неправителствен сектор, държавни институции и земеделски организации. Европейско партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (ЕПИ-АГРИ) е ключовият подход в новата Обща селскостопанска политика, който се стреми да насърчи конкурентоспособни и устойчиви земеделие и горско стопанство, които "постигат повече и по-добре от по-малко". Подходът е част от новата стратегия на ЕС за интелигентен и устойчив растеж през това десетилетие.

„Иновацията е ключова за българските фермери и преработватели, затова тази конференция цели да провокира всички участници и да излезе от теоретичното възприятие за иновации, да се започне истинската дискусия за практическото внедряване на иновативни решения в бизнеса“, подчертава Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации. Според нея „това е амбициозно, но не е невъзможно и трябва да се адаптираме бързо, ако искаме да сме част от световните тенденции.“ Светлана Боянова посочи още, че е важно да „помислим как да станем по-конкурентни, а не да считаме, че иновацията се свежда до правна закрила с патент.“

Лекторите ще разкажат как на практика в техните страни се справят с въвеждането на иновативни решения за съответния бизнес и ще се наблегне на кооперирането и създаването на оперативни групи като един от инструментите за внедряване на иновативни решения в практиката.

Ръководителят на EIP-AGRI Service Point към Европейската комисия Паком Еуенга ще представи концепцията на Европейското партньорство за иновации за земеделска производителност и устойчивост. Холандските решения на предизвикателствата в земеделието е темата, която ще бъде представена от съветника по земеделие, природа и храни в Холандското посолство Емар Хемеке. Темата „Иновациите в земеделието-технология, използване на ресурси и организационни модели” ще бъде дискутирана от представителите на най-старата неправителствена организация в Норвегия, Норгес Вел - ЙорунТонесен и Йохан Елингсен.

Управителят на фондация за биологично земеделие „Биоселена” д-р Стоилко Апостолов и Проф. д-р Радослав Славов от Аргарния факултет на Тракийския университет ще представят постиженията на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми”.

Пример за създаване на оперативна иновативна група в област Тоскана ще бъде представен от Александра Гемити и Лаура Барталучи от дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на италианския регион Тоскана. Германският опит ще бъде презентиран от Бетина Роха, представител на Германската мрежа за селскостопански изследвания към Министерството на земеделието и прехраната. Подкрепата на Националната селска мрежа за изпълнението на ЕПИ-АГРИ в Португалия е темата, която ще бъде представена от Мария Сао Луиш Сентено, директор на отдела, координиращ мрежата в Португалия.

Възможностите, които предоставя българската Програма за развитие на селските райони 2014-2020 по мярка 16 „Сътрудничество” ще бъдат представени от Антон Аспарухов, Директор на дирекция „Развитие на селските райони” в Министерство на земеделието и храните.

Целите на конференцията са да разясни понятието „иновация“ в условията на новата Общата селскостопанска политика на ЕС в програмния период 2014-2020; да постави началото на обществено обсъждане по подготовката на наредба за критериите за създаването на оперативните групи по иновации и оценка на предлаганите от тях проекти; да стимулира процеса по ефективно прилагане на мярка 16 „Сътрудничество“от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020).

УниКредит Булбанк е генерален партньор на Конференцията. УниКредит Булбанк насърчава иновациите във всички сфери на българската икономика. Българското земеделие е стратегически сектор, който банката подкрепя.

Конференцията е насочена към всички участници в агро-хранителната верига и по-специално към фермерите, преработвателите, научната общност, както и към неправителствените организации и държавната администрация.

Иновациите в българското земеделие са темата на първата международна конференция по време на АГРА 2016
6615
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Проектът е качен за обсъждане
Пет са приоритетите по подмярка 16,1 за иновации в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини