Начало » Новини » Интервю
16.02.2016 г.

Япония е пазар номер 1 за българското вино от Огняново

Ивайло Андонов, изпълнителен директор на

Sinor.bg

За 15 години винарската изба „Беса валей” (Domaine Bessa Valley) край пазарджишкото село Огняново се наложи като утвърден производители на висок клас вина, намерили добър прием на силно конкурентните пазари, каквито са Япония, Франция и Германия.„Близо 80 на сто от продукцията реализираме в чужбина, а Япония е пазар номер едно за избата, където изнасяме около 100 хиляди бутилки годишно”, съобщи пред Синор.БГ изпълнителният директор на компанията Ивайло Андонов.

Инвестицията е една от първите в региона през 2001 г., когато граф Стефан Фон Найперг купува 1 500 декара в полите на Родопите. Потомствен винопроизводител, граф Найперг притежава шест изби в Бордо. Затова и той много бързо оценява предимствата на почвата и местоположението край Огняново, където преди 1970 година лозовите масиви са заемали големи площи.

Основните сортове, отглеждани от инвеститорите, са „мерло”, „сира” и „каберне совиньон”, разнообразени с малки количества „пети вардо”, подходящ за копажните вина с марката „Енира”.

През годините лозовите масиви остават непроменени като площ. От 2016 година обаче мениджърите са решили да направят опит с отглеждане и на бели сортове грозде, засадени върху 50 декара.

„Тази година ще инвестираме около 180 хил. лева, вложени в разсад и конструкция”, обясни Ивайло Андонов. Сортовете ще бъдат „русан”, „марсан” и „вионе”. Проектът е за две години, като общата инвестиция ще достигне 250 хил. евро, посочи още Андонов.

Целта на винарите е да се разшири продуктовата гама, като използват качествата на гроздето, отгледано в Долината на бесите. Колкото до неповторимите вкусове на напитките, те са дело на енолога на  „Беса валей” Марк  Дворкин, който заедно с граф Фон Найперг идват преди 15 години в България.

Голяма гордост на винопроэизводителите е и отличието, получено за резервата от 2010 година Enira Reserva. Международният сайт Wine Advocate публикува оценката на винения критик Робърт Паркър, който през миналата година даде високите 91 точки за Enira Reserva 2010, Grande Cuvée 2011 и BV by Enira 2009.

Други две вина на избата бяха оценени с по 90 точки -  Enira Reserva 2011 и Syrah 2011.

Критиците на международния сайт Wine Advocate публикуват над 12 000 мнения на година. Робърт Паркър и екипът му оценяват вината по своя собствена система със скала за оценка от 0 до 100 точки, базирани на цвета, аромата, букета, финала и цялостното ниво на потенциала и качеството на виното. Тези винени рейтинги имат значително влияние върху икономическите резултати на оценяваното вино.

Изминалата 2015-та година се оценява от мениджърите като една от най-успешните за Domaine Bessa Valley. „Прибрахме над 800 тона грозде, което е най-доброто постижение досега”, посочи Ивайло Андонов. Отчетен е и ръст от 21% в продажбите на вино.

С елитните си напитки „Беса валей” се цели във високия ценови клас, затова и ценители по цял свят търсят българското вино. В Япония например потреблението расте с всяка изминала година. Има и разнообразие в предлагането. От ниския ценови клас, където бутилката се предлага между 16 и 18 евро, до високия ценови клас – с цени от 45 до 60 евро.

Българската „Енира” с лекота конкурира и френските вина в Германия и Франция, където знаем, че е трудно да се отговори на претенциозните потребителски вкусове.

Големият плюс е, че редица нови български изби последваха опита на „Беса валей” и за последните десет години инвестираха значителни средства, в резултат на което днес качествените български напитки са на световно ниво.

Япония е пазар номер 1 за българското вино от Огняново
8291
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Инициатива
Ден на отворените врати на тържището в Огняново
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини