Начало » Новини » Страната
13.01.2016 г.

Кабинетът одобри позицията на страната в предстоящата българо-руската междуправителствена комисия

Решения на Министерския съвет

Sinor.bg

След петгодишно прекъсване българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество ще се събере отново на 27 и 28 януари в София. По този повод кабинетът одобри на днешното си заседание позицията и състава на българската делегация за 15-ото заседание. От българска страна комиисята ще се председателства от министрите на икономиката и на енергетиката Божидар Лукарски и Теменужка Петкова, а от руска - от Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация.  

Предвижда се да бъдат разгледани въпроси на двустранното икономическо сътрудничество в областта на взаимната търговия, енергетиката, туризма, селското стопанство, информационните технологии и др.

В областта на търговията ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване обема на българския износ за Русия предвид значителното отрицателно за България търговско салдо. През първите девет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен е намалял с 36,2%, като износът е намалял с 35,8%, а вносът – с 36,3 на сто.

Руската федерация е важен партньор в сферата на енергетиката за България като основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво. България продължава да бъде основен маршрут за газови доставки за Турция, Гърция и Република Македония.

В рамките на сесията от българска страна ще бъде заявена заинтересованост от укрепване и развитие на двустранните отношения в газовия отрасъл при взаимно изгодни условия.

По време на заседанието българската страна ще обсъди с руските си партньори въпроса за реализация на концепцията за газов разпределителен център на територията на България при спазване на европейското законодателство. Руският газ се разглежда като един от източниците за захранване на разпределителния център.

Ще бъде отчетено и успешното сътрудничество с руската страна при изпълнение на програмите за продължаване срока на експлоатация на пети и шести блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

В областта на подкрепата за малките и средните предприятия по време на сесията се предвижда да бъде обсъдена програма за съвместни мероприятия между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес през тази и следващите години.

Съществува значителен потенциал и интерес за задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма. Руските граждани заемат 4-о място в класацията на чуждестранни туристи, посетили България през първите девет месеца на 2015 г.

Кабинетът одобри позицията на страната в предстоящата българо-руската междуправителствена комисия
6580
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Търговия
В Москва се провежда 16-то заседание на българо-руската комисия за сътрудничество
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини