От 4 януари в Европейския съюз влезе в сила новата схема за Подпомагане на частното складиране на свинско месо и продукти от него, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Целта на схемата е да бъде облекчен натискът върху пазара на тези продукти в ЕС, който все още не успява да преодолее последиците от забраната, която наложи Русия върху вноса на селскостопанска продукция от държавите-членки на общността.
Финансирането от бюджета на ЕС ще покрива разходите за съхраняване на определени количества свинско месо и продукти от него в частни складове за период между 3 и 5 месеца. Мярката включва и съхраняването на свинска мас, която до момента не попадаше в списъка на продуктите за подпомагане. Според правилата за частно складиране на продукти държавите-членки са длъжни 2 пъти седмично да уведомяват какви количества са били приети на съхранение по схемата.
Мярката бе обявена още през септември 2015 г. от европейския комисар за селското стопанство Фил Хоугън като част от пакета с помощи за фермерите на обща стойност 500 млн. евро. „Наясно съм, че свиневъдният сектор е изправен пред затруднения и че цените са се понижили от септември досега, но се надявам тази мярка да подпомогне пазара”, каза Хоугън.