Начало » Новини » Света
09.12.2015 г.

ОСП е от ключово значение за понижаване на вредните емисии от селското стопанство в ЕС

Фил Хоугън

Sinor.bg

Селското стопанство е отговорно за 10% от всички вредни емисии в Европейския съюз, заяви европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън, цитиран от електронното издание AgriLand. Според Хоугън мерките, залегнали в реформираната Обща селскостопанска политика (ОСП), ще имат ключова роля за понижаването на тези емисии. „Всички сме наясно с ефекта от климатичните промени и с все по-често срещаното схващане, че наистина нещо трябва да бъде направено за справяне с този ефект”, каза той.

Еврокомисарят добави, че ЕС е лидер при действията по отношение на климата, и припомни, че е приета цел за намаляване на вредните емисии с 40% до 2030 г. „Искам да бъде пределно ясен – селското стопанство и лесовъдството трябва да поемат своя справедлив дял за изпълнение на амбициозното обещание на ЕС за понижаване на емисиите от парникови газове”, подчерта той.

Хоугън обаче припомни, че фермерите в ЕС вече са постигнали определен напредък в това отношение, тъй като вредните емисии от селското стопанство са намалели с 24% от 1990 г. досега. „Нещо повече, делът на фермерския бранш в цялото производство на възобновяема енергия в ЕС вече е нараснал, достигайки 10% през 2012 г, като по този начин допълва осигуряваните от лесовъдството 47%”, изтъкна той.

По думите му през тази година около 16,3 млрд. евро от бюджета на ОСП са обвързани с климата, включително за озеленяване, гарантирайки освен всичко останало и поддържането на постоянните пасища в Европа, които са важни за поглъщане на въглеродните емисии. „Те обаче са предназначени и за финансиране на развитието на селските райони чрез модернизирането на фермите с цел понижаване на потреблението на енергия, подобряване на ефективността при употребата на торовете и още по-голямо понижаване на емисиите от вредни газове”, уточни еврокомисарят. Той добави, че за програмния период 2014-2020 г. се очаква в производството на енергия от възобновяеми източници да бъдат инвестирани 2,7 млрд. евро, а още 2,8 млрд. евро да бъдат похарчени за енергийна ефективност.

В новата ОСП, която се прилага за пръв път през тази година, подходът към околната среда е различен заради специален тип плащане за екологични практики, посочи Хоугън. То е в размер на 30% от основните плащания, получавани от фермерите, и представлява признание за екологичната чистота на стоките, които произвеждат, смята той. По думите му през тази година фермерите са положили големи усилия за резултатното прилагане на екологичните практики в рамките на ОСП.

Еврокомисарят добави, че над 16 млрд. евро ще бъдат инвестирани в рамките на програмите за развитие на селските райони, за които ще бъдат сключени договори за дейности в областта на селското стопанство, щадящи околната среда и понижаващи ефекта върху климата, а територията, на която ще бъдат приложени, ще бъде с размерите на Германия и България, взети заедно.

ОСП е от ключово значение за понижаване на вредните емисии от селското стопанство в ЕС
6577
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини