Начало » Новини » Страната
29.11.2015 г.

Законодателните промени в горския сектор водят до изсветляване на бизнеса

Решения

Sinor.bg

Законодателните промени в горския сектор в последната година са балансирани и предизвикват реално изсветляване на бизнеса. Това е изводът, до коъто стигнаха представители на на дърводобивния и мебелния бизнес, представители на научните среди и народни представители във връзка с изразено становище на Асоциация Български гори и Форест БГ, съобщиха от министерството на земеделието. „Министерството е ваш партньор и целта ни е да създадем устойчиво управление на горския сектор и да отговорим на високите обществени очаквания за опазването на природното богатство на България”, подчерта заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов при среща с бизнеса.

Обществото има нужда и от дървесина и горски продукти, но и от жизнена и съхранена природа и тези близо 20 000 души, които работят в сектора и трябва да отговорят на очакванията на 6 милиона граждани на страната, посочи той.

Във връзка с поставените от бизнеса въпроси за тежестта на промените, свързани с въвеждането на електронните билети и новите изисквания за проследяването на движението на дървесината, Костов подчерта, че за всички е ясно, че промените имат своя цена и време, в което да бъдат приложени.

Не всички заложени нормативни промени са още в ход, като някои от тях предстои да влязат в сила, така че предприемачите да имат време да се подготвят.

В момента Изпълнителна агенция по горите провежда информационни срещи в регионалните дирекции по горите, като на тях се предоставя детайлна информация на заинтересованите страни.

Целта ни не е да затрудним предприемачите, които работят легално и изпълняват всички нормативни изисквания, а да създадем  повече контрол, отчетност и прозрачност при управлението на сектора. Заместник-министър Костов припомни, че данните от проследяващите устройства на автомобилите, както и видеонаблюдението в обектите за съхранение на дървесина са собственост на фирмите от бранша и тяхното предоставяне би се изисквало само в случаи на сигнали за нарушения.

Цената за издаване на електронни билети става по-ниска с прилагането на новата система, категоричен беше инж. Тони Кръстев, директор на Изпълнителна дирекция по горите в направения от него анализ на разходите за прилагането на системата за издаване на електронни билети и за поставянето на GPS на колите, превозващи дървесина.

Софтуерът за издаване на билети се предоставя безплатно за всички потребители, а оборудването на едно работно място, издаващо превозни билети не би следвало да надвишава в общия случай 500 лв., като така за издаване на 50 000 превозни билета разходът е по една стотинка за всеки, като сега е между 14 и 20 ст., посочи инж. Кръстев.

Повечето от фирмите вече разполагат с монтирани GPS системи, както и с необходимата техника за въвеждането на електронен дневник – компютър и принтер. Нововъведенията важат само за товарни превозни средства.

Като стъпка във вярната посока, определи направените законодателни промени народният представител Румен Желев, член на Комисията по земеделие и храни към 43-тото НС. Промените може да бъдат още по-добри, но те бяха неизбежни, подчерта Румен Желев, като посочи, че Комисията по земеделие и храни към НС следи процеса на тяхното прилагане, както и реакциите по тях и би взела необходимите мерки и законодателна инициатива в случай, че направените промени покажат, че не работят на „терен”.

Временната забрана за износ и изпращания на дървесина свърши добра работа и постигна значими резултати, посочи Румен Желев, като един от тях е именно катализирането на законодателните промени, които последваха.

Валери Симеонов, председател на Парламентарната група на Патриотичния фронт, беше категоричен от своя страна, че никой от представените аргументи на бизнеса в дискусията за висока цена на промените не е достатъчно убедителен, че промените не са добри. Нещо повече, според него би следвало да се помисли внимателно и върху санкциите за неизпълнението им.

Вратите на Комисията по земеделие са отворени за Вас и сме отворени за срещи, подчерта и Султанка Петрова, народен представител от ПФ и член на Комисията по земеделие, като подчерта, че мнението на всички е важно и винаги на заседания на Комисията, когато са разглеждани проблемите в горския сектор, е давана думата на представителите на бранша.

Готовност за диалог изрази и народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, която посочи, че при нарушения е важно да се подават сигнали, за да бъдат те проверявани.

Законодателните промени в горския сектор водят до изсветляване на бизнеса
4769
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини