Начало » Новини » Страната
18.11.2015 г.

Цели 5,2% ръст на брутната добавена стойност на агросектора през 2014 г.

Напредък, макар и бавен

Sinor.bg

През миналата година брутната добавена стойност на отрасъла „Селско, горско и рибно стопанство” е достигнал 3,722 млрд. лв., което е с 5,2% повече спрямо 2013 г. Според предварителни данни, през първите две тримесечия на 2015 г. този показател нараства с 5,1% и с 2,8% спрямо съответните тримесечия на предходната година. Данните са от Аграрния доклад за тази година, който правителството прие на днешното заседание, съобщиха от пресцентъра на МС.

Балансираното развитие в аграрния отрасъл и извеждането на интензивните сектори в приоритетите на държавата ще бъдат сред основните цели на министерството на земеделието през 2016 година, се посочва още в доклада 2015 година.

Секторите животновъдство, зеленчукопроизводство, трайни насаждения и биологично производство ще продължават да бъдат подпомагани чрез използване на възможностите по линия на директните плащания и програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Целта е чрез европейско и национално финансирани ад бъдат подпомогнати и младите и дребни земеделски стопани за увеличаване на производството и навлизането им на пазара, чрез което да се увеличат и доходите в сектор „Земеделие”.

Друг приоритет е улесняването на достъпа на земеделските производители до пазарите, като късите вериги за доставки на храни ще бъдат стимулирани. За подобряване на пазарните позиции чрез европейско и национално финансиране ще бъде подпомагано и създаването на групи и организации на производители.

Освен мярката за общините в новата ПРСР местното развитие на селските райони ще се подкрепя и чрез бившия подход ЛИДЕР, наричан „Развитие, водено от общностите местно развитие (ЛИДЕР).

Докладът не подминава и негативните тенденции със спада в износа. През миналата година експортът на селскостопански стоки е намалял с 9% спрямо 2013 г., докато при вноса се отчита леко увеличение с 1,4 на сто.

Търговското салдо обаче остава положително и запазва високите си нива от предходните години – 1,6 млрд. щатски долара е общата търговия.

По предварителни данни през първото полугодие на 2015 г. салдото в търговията с аграрни стоки нараства с 29% на годишна база до 346,8 млн. долара, което означава, че износът ни превишава вноса с тези порценти.

Водещи групи продукти в структурата на селскостопанския износ на страната както през 2014 г., така и през първите шест месеца на 2015 г., остават зърнените култури, маслодайните семена, тютюнът и тютюневите изделия.

Данните от доклада показват още, че по схемите за директни плащания и националните доплащания за 2014 г. (без мерките от Ос 2 на ПРСР) към края на май 2015 г. са оторизирани средства в размер на 1,440 млрд. лева.

Към края на 2014 г. общо договорените публични средства по ПРСР 2007-2013 г. са в размер на 6,464 млрд. лв. (104,3% от бюджета на Програмата). Общо извършените плащания по ПРСР възлизат на близо 4,666 млрд. лв. (75,3% от бюджета), от които 4,429 млрд. лв. – към крайни бенефициенти, и 236,8 млн. лв. – по схемата за гаранционен фонд.

В подкрепа на земеделските производители в страната през 2014 г. са предоставени близо 192 млн. лева под формата на държавни помощи, в т. ч. 98,5 млн. лева са изплатени по схеми за държавни помощи от ДФ „Земеделие”, 50,4 млн. лева – чрез преотстъпване на корпоративен данък с цел инвестиции в земеделските стопанства, и 43,1 млн. лева – по схема за намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство, чрез система от ваучери за гориво.

Цели 5,2% ръст на брутната добавена стойност на агросектора през 2014 г.
7883
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Тенденция
Аграрният доклад за 2014 г. показва тревожен спад в сектора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини