Японски изследователи създадоха първия в света сорт сладка пшеница, напредвайки към сбъдването на мечтата за кифлите, растящи по дърветата, съобщи ТАСС. Новата пшеница е продукт на съвместна разработка на компанията „NIPPN” и японската Национална организация за проучвания в селското стопанство и храните. Не са използвани методите на генното инженерство, а новият сорт е получен чрез обичайно селектиране.
Учените са успели да понижат съдържанието на нишесте в пшеничните зърна от обичайните 70% до 25%, а мястото му е било заето от олигозахарид – природно биологично активно вещество, което не се среща в пшеницата и се използва за профилактични и лечебни цели.
С новата пшеница на сладкарите не е необходима захар, за да приготвят творенията си. Ако в зърната на обикновената пшеница съдържанието на захар е около 9%, то в новия сладък сорт то достига 22,2%.
Изследователите твърдят, че нейният полезен за организма природен аналог влиза в състава на новия сорт по естествен начин, а брашното от него е над 2 пъти по-сладко от обикновеното. Очаква се то да се появи на пазара до няколко години.