Начало » Новини » Света
29.10.2015 г.

Регистриран е случай на синя пъпка на крава в Югозападна Англия

Ветеринарен контрол

Sinor.bg

Първият случай на „синя пъпка” по добитъка във Великобритания от близо 10 години бе потвърден от органите на здравеопазването в графство Уилтшър, югозападна Англия, след като през миналата седмица там умря крава, съобщи Ройтерс. Синята пъпка е бактериално заболяване, което поразява в най-голяма степен тревопасните животни. Последният регистриран случай на болестта у добитъка на територията на Великобритания бе през 2006 г. Трупът на добичето вече е изгорен, а във фермата са наложени ограничения за придвижването на животните.

„Изолиран случай на „синя пъпка” у крава бе потвърден за ферма в района на Уестбъри, след като животното умря в края на миналата седмица”, обявиха от съвета на графството в официално съобщение. В него се посочва, че рискът от заразяване на хора със заболяването е минимален. „Рискът от заразяване при непосредствен контакт на хора с животно е много нисък и нашите партньори се свързаха с всички, които са имали подобен контакт, за да предложат своите съвети. Няма обаче никакви рискове за хора извън фермата”, се подчертава в документа, публикуван съвместно с финансираната от правителството на страната агенция „Public Health England”.

От съвета припомниха, че последният случай на заразяване на човек със „синя пъпка” във Великобритания е от 2008 г. Според д-р Дерек Гедърър, лектор в университета в Ланкастър, случаите на откриване на болестта при хора са много редки. „Почти всички случаи на заразяване на хора се случват при преработване на животински продукти, както в хранително-вкусовата, така и в кожарската индустрия, а 95% от тях са чрез кожни инфекции”, каза д-р Гедърър.

Съществуват ваксини, но използването им при хора по принцип е ограничено до армията заради опасенията от използване на спорите на заболяването като биологично оръжие, добави той. „За разлика от птичия грип или шапа тук не е необходимо болните животни да бъдат умъртвявани, като се има предвид невъзможността за пряко предаване на заболяването но крава на крана или от крава на човек”, посочи преподавателят.

Регистриран е случай на синя пъпка на крава в Югозападна Англия
8023
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
В съседна автономна общност има подозрения за заразяване и на хора
Синя пъпка умори 25 говеда в испанска област
Предстоящо
ЕК и Европейският инвестиционен фонд създават фонд за морска икономика „BlueInvest“ с бюджет 75 млн. евро
Полезни практики
Синята китка в доматите се премахва през есента с дълбока оран
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини