Начало » Важно за фермера » Гори и екология
21.10.2015 г.

Пожарната безопасност на Витоша може да стане и без увреждане на природата

Становище

Farmer.bg

Представители на Световния фонд за дивата природа WWF и редица природозащитни организации изразяват становище по повод неподходящото разположение на двете наблюдателни кули за противопожарна безопасност в Природния парк „Витоша“, предложено от екоминистерството. На фона на редица възражения, отправени от природозащитници и туристи през последната седмица, регионалната инспекция по околната среда и водите в София се е отказала да строи кулата, предвидена за биосферен резерват в „Бистришко бранище” и вместо това е постигнала договореност с „Ръководство на въздушното движение” съоръжението да бъде разположено на тяхна съществуваща кула .

Промяната на мястото е стъпка в правилната посока, закото ще намали антропогенния натиск в планината и ще опази нейния пейзаж, посочват еколозите.

На фона на тази добра новина все още буди недоумение защо държавата не предложи същият подход да бъде приложен спрямо другото съоръжение, за което най-подходящото място са съществуващи постройки на Черни връх.

РИОСВ-София не се отказва от строежа на кула с височината на 10-етажен блок в района на местността Капакливец край ски плац “Заека-Стената-Спас”.

Местоположението на кулата не е съобразено, така че да не нарушава минимално съществуващия ландшафт на парка, напротив – то е на равнинно място близо до острия откос на Стената, така че ще може да се вижда чак от София.  Изглежда единствено се е внимавало да не пречи на бъдещи ски писти в района.

Резултатът ще бъде още една стърчаща постройка сред дивата природа. Освен че няма да е красиво, съоръжението не е и целесъобразно, а за строителството се харчат средства, които биха могли да се разходват много по-ефективно за закупуване на уреди за противопожарно наблюдение, които да се разположат на вече съществуващи сгради.

Така би могъл да бъде покрит много по-голям периметър, без да е необходимо тежка строителна техника да работи на територията на парка и хората да снимат пъплещи бетоновози из планината.

„По-целесъобразно ще бъде съоръженията за противопожарна защита да бъдат монтирани на съществуващата кула на Черни връх или на територията на Люлин планина. При втория вариант ще може да се обхванат и наблюдават повече горски територии, дори извън природния парк, и ще се спази принципът, че природните паркове не са места за застрояване – коментира случая експертът в програма „Гори“ на WWF Александър Дунчев.

Еколозите призовават екоинспекцията в София да преразгледа спешно месторазположението на втората наблюдателна кула, по чието изграждане вече се работи. С по-голямата си надморска височина Черни връх предоставя много по-добра възможност за противопожарно наблюдение, без да се харчат ненужно толкова много публични средства от оперативна програма „Околна среда”.

Пожарната безопасност на Витоша може да стане и без увреждане на природата
4860
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Парламентарен контрол
Танева: Годината е с рекорд в санкциите за палене на стърнищата
Фонд Земеделие
Оценени са горски проекти с 61 точки
Законови промени
Отпада изискването при жътва да се иска документ от пожарната за безопасността на комбайните
Отличие за горски шеф за приноса му в пожарната безопасност
Нов налог
От 20 на 27 лева се вдига таксата за противопожарна проверка на тракторите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини