Начало » Новини » Страната
30.09.2015 г.

Министерството на финансите ще ползва консултантските услуги за ЕИБ за създаване на Фонд на фондовете

Решения на Министерския съвет

Farmer.bg

Правителството одобри проекта на Споразумение за предоставяне на услуги в подкрепа на изпълнението на проекти между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Министерството на финансите като основа за водене на преговори. Става въпрос за така наречения Фонд на фондовете, който ще осигурява нисколихвени кредити, гаранционни схеми и схеми за рисков капитал за усвояване на средствата от еврофондовете. С документа се урежда предоставянето на техническа помощ от страна на ЕИБ по дейности, свързани със създаването на структура на управлението на Фонд на фондовете и Мениджър на Фонда за изпълнението на инструментите за финансов инженеринг по оперативни програми на ЕС за периода 2014-2020 година.

Целта е тя да отговаря на изискванията на европейското законодателство, като се гарантира професионално и ефективно управление на средствата от ЕСИФ и използване на възможностите на финансовите инструменти да мултиплицират публичния ресурс чрез мобилизиране на частен такъв.

Споразумението е изготвено на основание сключения на 22 януари 2012 г. Меморандум за разбирателство между българското правителство и ЕИБ за оказване на подкрепа във връзка с изпълнението на проекти, финансирани от Структурните инструменти на Европейския съюз.

Министерският съвет одобри и нов допълнен проект на Общо споразумение между Министерството на финансите и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на консултантски услуги за създаването на български Фонд на фондовете и Мениджър на Фонда за изпълнението на инструментите за финансов инженеринг по оперативни програми на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., като основа за водене на преговори.

Първият проект на Общо споразумение беше одобрен с РМС №683 от 10 септември 2015 г. В периода от 10 до 17 септември 2015 г. бяха проведени преговори с международни финансови институции, в резултат на което се наложи част от задачите, за които беше предвидено да се изпълняват от една от тях, да се поемат от ЕБВР. Това налага  включването им в проекта на споразумение и повторното му одобрение от Министерския съвет преди неговото подписване.

Министерството на финансите ще ползва консултантските услуги за ЕИБ за създаване на Фонд на фондовете
9463
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Фондът на фондовете
Гаранционните схеми за агрозаеми ще заработят най-рано в края на 2016 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини