Начало » Новини » Страната
16.09.2015 г.

Първата отворена мярка по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. ще бъде за изготвяне на стратегиите на местните инициативни рибарски групи

Първата мярка от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., по която ще отворим прием, е 4.1 „Подпомагане за стратегиите за водено от общностите местно развитие“. Тя предвижда изготвяне на стратегиите на местните инициативни рибарски групи. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на първото за страната рибно тържище в град Бургас. Танева допълни, че новата Програма  е финализирана и до края на месеца ще бъде предложена за приемане от Министерски съвет.  „Надявам се всичко да върви по план и до края на месец ноември да имаме одобрена програма от Европейската комисия, която да стартираме“, обяви министърът и уточни, че общият бюджет е 113 млн. евро.

„Освен познатите дейности, разпределени в шест приоритета, в Програмата за първи път се предвиждат и компенсаторни плащания за преминаване на аквакултурното производство под контрол за биологично“, каза още министър Танева. По думите й, това ще улесни малките рибари. Друга новост е и възможността за организация на производителите, която цели сдружаване на общностите, които да получат пряк достъп до пазара и по-висока цена .

Десислава Танева изрази надежда, че и в този програмен период интересът към Програмата за морско дело и рибарство ще бъде огромен. Тя обяви, че старата програма е договорена на 105 %, а разплатените по нея средства са 64 %.

Министърът на земеделието бе категорична, че рибената борса ще затвърди лидерските позиции на Бургас като място за правене на инвестиции. Специализираното стоково тържище за търговия с риба и рибни продукти е изградено по мярка 2.6. „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура“ от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г. Общата стойност на одобрената субсидия по проекта е в размер на 4 800 000 лв.  Борсата е първата и единствена до момента в България, съответстваща на световната практика и отговаряща на актуалните нужди в сектора. Стоковото тържище ще се обслужва от 49 човека, като от тях 40 са жени. 

Първата отворена мярка по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. ще бъде за изготвяне на стратегиите на местните инициативни рибарски групи
6552
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Сектор „Рибарство“ се нуждае от повторни компенсации заради войната в Украйна
ДФЗ изплати над 3 млн. лева по рибарската програма 2014-2020 г. през февруари
България настоява за оптимизиране контрола на риболова в Черно море
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Обсъждат възможност за обучение на техни представители от родни експерти
Уганда се заинтересува от българското рибарство
Фонд „Земеделие”
Над 3,3 млн. лева са платени по рибарската програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини