Начало » Новини » Интервю
11.09.2015 г.

С новия малък комбайн John Deere модел W440 искаме да достигнем до фермерите със земеделски стопанства до 4000 дка

Стефан Христов, генерален мениджър на „Мегатрон” за земеделска, голф и градинска техника:

По традиция техниката на „Мегатрон” се търси основно от по-големите земеделски производители. На тазгодишното изложение обаче вносителите изненадват с премиера на комбайн John Deere, предназначен за по-малки стопанства. За състоянието на тазгодишния пазар на техника и за бъдещите планове на компанията, разговаряме със Стефан Христов, генерален мениджър на „Мегатрон” за земеделска, голф и градинска техника:

 

Г-н Христов, какви са очакванията ви за пазара на техника и дали ще превишите миналогодишните продажби?

До момента пазарът на земеделска техника в страната отбелязва спад с 10 до 20% спрямо същия период на миналата година. Това всъщност е световна тенденция в бранша и тези сътресения се усещат от всички производители на селскостопански машини. Всичко това си има обяснение и е свързано с понижението на световните цени на селскостопанска продукция. Като добавим сушата и редица други обективни причини, доходите на фермерите видимо падат. Затова и повечето от тях просто нямат възможност да инвестират в машини.

Мегатрон се опитва да навакса изоставането в продажбите и до края на годината се надяваме да достигнем миналогодишните резултати.

Дали ще се усети известно раздвижване след извънредния прием за техника с този остатъчен ресурс от 100 млн. лв., който фонд „Земеделие” пусна?

Разбира се, очакванията ни са насочени към европейските програми. Не само от този извънреден прием, но и преминалия през пролетта по мярка 4,1.

При подготовката на проектите за извънредния прием „Мегатрон” подписа доста предварителни договори и ако тези проекти бъдат одобрени, това безспорно е добра новина.

При първия прием от новата програма за развитие на селските райони по подмярка 4,1, който премина през пролетта, също имаме много предварителни споразумения за техника, така че и там имаме очаквания. Въпросът е дали фермерите ще имат късмет с одобрението на проектите.

Казахте, че страмежът ви е до края на годината да се задържите поне на миналогодишните нива на продажби. На какво разчитате?

През годините „Мегатрон” като продажби се движи с нормални темпове, като държим около 20-25% от пазара. Нашите машини са качествени и бързо възвръщат инвестицията на фермера.

Големият проблем е земеделските стопани да намерят първоначалната инвестиция, за да купят нашите машини.

Знаете, че John Deere е предпочитана от фермерите марка, чиято техника държи цената си дори и на вторичния пазар като употребявана техника.

За да сме максимално полезни, ние неслучайно предлагаме и различни облекчени схеми на плащания – ниски лихви, различни варианти, което ни позволява и да сме креативни.

Може би това беше нашият плюс при продажбата на комбайни, където тази година сме първи основно чрез тези финансови схеми на John Deere.

Предлагаме и различни програми, така че на петата година от покупката фермерите да могат да върнат старата техника и срещу определено доплащане, да си купят нова.

На есенното изложение БАТА АГРО за първи път представяте малък комбайн. Какви са очакванията ви, дали ще има интерес?

Близо 40% от покупките на техника в България се падат точно на малките и средни производители с по 2-3 хиляди декара земя, до които ние като компания досега почти не сме стигали.

Да, ние работим добре с останалите 60% от потребителите, но сега се опитваме да предложим нещо атрактивно и в този сегмент.

На това изложение за първи път представяме този комбайн, така че стопаните да се запознаят с него.  

За нас е важно сегашната криза да отмине, за да могат и по-малките производители да си позволят инвестиции в нова техника.

Наблюдава ли се търсене на техника от страна на животновъдите?

Като изключим топ 10 на големите фермери, които всички познаваме, другите животновъди са в графата малки или полулегални.

За съжаление, точно затова те не могат да си позволят каквато и да е техника. Кризата в животновъдството след отпадането на млечните квоти допълнително натовари фермерите, затова и досега финансирането беше предназначено основно за големите стопанства.

Дори протестите в Брюксел го доказаха, защото с отпадането на квотите се изостри борбата за това кой ще произвежда мляко на по-ниски цени. А това могат да си го позволят само големите ферми с по хиляда и повече животни.

С новите програми се опитват хората да вземат техника, но търговията е слаба. Основният проблем е, липсата на финансиране, защото банките не отпускат заеми, ако фирмата няма изрядни счетоводни документи и не разполага с потенциал да изплащат тези заеми.

Въпреки тези проблеми ние като фирма отчитаме раздвижване в покупките на по-малки машини.

Значи излиза, че обещанията на администрацията за приоритет в животновъдството като че ли остават пожелателни, така ли е?

Явно има какво да се желае, така че институциите, от които зависи, да погледнат на селското стопанство стратегически.

Видя се, че този сектор остана сред малкото жизнени отрасли в икономиката на България, затова подкрепата според мен трябва да бъде цялостна и пълноценна.

Докато сега непрекъснато има спирачки, които необяснимо защо пречат на бизнеса. Имам предвид обратното начисляване на ДДС, при което хората продават зърното си без ДДС, а купуват всички останали консумативи с начислен данък и за да им се възстановят разходите, всеки месец им се правят ревизии.

В дългосрочен план с увеличението на населението в света, се очаква държавите-износителски на храни, да бъдат сред най-богатите.

В момента България е на първо място по износ на слънчоглед, по останалите зърнени култури също сме в лидерските позиции. Значи трябва да се мисли в тази посока.

Как „Мегатрон” отговаря на новите европейски регулации, свързани с опазването на околната среда от производителите на земеделска техника?

Последната регулация в световен мащаб е свързана с въвеждането на нов стандарт за намаляване на вредните емисии, който производителите на земеделска техника трябва да въведат от началото на 2016 г.

John Deere е подготвен за тези стандарти още от миналата година, защото те влизат в сила първо в САЩ и след това в Европа.

В тази връзка може да кажем, че сме изпреварили конкурентите  с една година. Половината от машините, които „Мегатрон” предлага, отговарят на тази нова регулация и са Tier4 FINAL, така че за нас не е проблем.

Колкото до оскъпяването, да има го и това е нормално. С въвеждането на новите стандарти средно продукцията се оскъпява с 3 до 5 процента, но това ще се усети през следващите години, тъй като има двугодишен преходен период на прилагане на новата регулация.

За нашата компания подобно оскъпяване няма да има, защото вече сме покрили изискванията. Ще се усети при конкурентните фирми, защото тепърва ще трябва да въвеждат тези стандарти.

 

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

С новия малък комбайн John Deere модел W440 искаме да достигнем до фермерите със земеделски стопанства до 4000 дка
18142
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Bobcat помогна за възстановяването на 553 предприятия пострадали от земетресението в Турция
Компактните колесни товарачи L75 и L85 са усъвършенствани с характеристиките на високотехнологичния модел L95
John Deere обяви стратегическо партньорство със SpaceX за разширяване на свързаността в селските райони чрез сателитни комуникации
Чисто новият компактен колесен товарач L95 и изключително компактният телескопичен товарач TL25.60 на Bobcat
Bobcat с последни иновации на Агритехника 2023
Мегатрон става официален представител на John Deere и за Словения
НОВ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН КОМПАКТЕН КОЛЕСЕН ТОВАРАЧ L95 ОТ BOBCAT
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини