Начало » Новини » Страната
08.09.2015 г.

От октомври се открива приемът за преработватели по мярка 4,2, включително и за технологии по късите доставки

Европейско финансиране

От първи октомври и преработвателните предприятия ще подават проекти по мярката 4,2 от новата програма за развитие на селските райони, чиято цел е да подпомага инвестиции в мандри, месопреработвактелни и консервни предприятия. От тази мярка се изключват малки фермери с размер на земята до 100 декара, като помощта е предназначена за всички останали земеделски производители, регистрирани по Наредба 3, както и за групи/организации на производители. Допустими за кандидатстване могат да бъдат още предприятия, частни лица или фирми, включително пазари на производители, регистрирани по Закона за стоковите борси и тържища. Това съобщи Лора Жебрил, експерт проекти в българския офис на WWF, на семинар за новата програма за селските райони, организиран от Икономедия и финансиран от Европейския съюз.

Освен за обновяване и изграждане на цехове за преработка на храни от тази есен може да се кандидатства и за въвеждане на технологии за производство на продукти, включително които са свързани с късите вериги на доставка. Става въпрос за проекти, осигуряващи сна фермерите да излизат директно на пазара, без да минават през посредници.

По тази мярка ще се субсидират и инвестиционни предложения, свързани със съхранението, пакетирането, охлаждането, замразяването или сушенето на продуктите с цел запазване качеството на продукцията.

По 4,2 стопаните могат да финансират и изграждането на собствени възобновяеми енергийни източници като слънчеви панели или производство на газ от оборска тор, които да ползват във фермите си. Инвестициите в производство на електроенергия от биомаса не се подпомагат, ако те не произвеждат най-малко 10% от топлинна енергия, необходима на стопанството.

Отново ще се субсидират и проекти за въвеждане на стандарти на ЕС, включително и пречиствателни съоръжения, посочи експертът.

Кандидатите ще получават субсидия от 50 % от общия размер на допустимите разходи. Ако са големи предприятия, тогава помощта се намалява на 40%.

С 10 %  ще се увеличава помощта за проекти с дейности, подпомагани по линия на Европейското партньорство за иновации (ЕПИ).

Максималното комбинирано подпомагане за един бенефициент е не може да превишава 90 % от общия размер на допустимите разходи.

Стойността на субсидиите за един проект се движи от 15 хиляди евро 5 млн. евро, като допустимите разходи за един кандидат за 7-годишиня период на прилагане на програмата не може да надхвърля 3 млн. евро.

Максималният размер на допустимите разходи за проекти, представляващи колективни инвестиции от 6 до 10 производители, е в рамките на 4 млн. евро за 7 години.

Таванът на допустимите разходи за проекти, представляващи колективни инвестиции за над 10 производители или групи организации, е 5 млн. евро.

От октомври се открива приемът за преработватели по мярка 4,2, включително и за технологии по късите доставки
6981
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
ДФЗ плати 4,2 млн. лева за нови инвестиции по Програмата за морско дело и рибарство
Удължен е срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1
Сформирана е оценителната комисия
Свръхнаплив за центровете за пакетиране на плодове и зеленчуци
От 15 януари до 15 февруари 2024 г.
Едномесечен прием на проекти за екосъоръжения и за инвестиции в лозарския сектор
ДФЗ
Бюджетът стигат за 76 от общо одобрените 90 общински проекта за енергийна ефективност
Отпускат 5 милиона лева за броене на поливните площи
Осигуриха над 112 милиона лева по проекти за напояване до 2025 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини