Начало » Новини » Страната

Пазар за наше агнешко има, печели по-качественото

На стадо от месодайния Мериноланд е заложил Георги Ников, наш бизнесмен, притежател на известна верига ресторанти в България
Синор.БГ / 25.03.2005 г.

25-03-2005 г. Българинът е прагматичен, но същевременно и страшно предпазлив и скептичен към разните му иновации, т. е. новостите в каквато и да е област. Това клише за щастие постепенно, макар и бавно се разчупва. Усеща се, а и залагам на това. Дори неочаквано това правят хора, които хабер си нямат от областта, в която "нагазват", но пък напипват, както се казва, с носа си "накъде духа вятърът". Със собственика на най-голямото стадо месодайни овце у нас от породата Мериноланд - Георги Ников, лично не можах да се срещна. Щеше да е добре да поговорим, но къде е Варна, където живее и откъдето "движи" основния си бизнес - ресторантьорството, и къде е Копривщица и неговият необичаен на пръв поглед ариергард - овцефермата му. Пътят първо не е кратък, а и се оказа почти непроходим, за да се срещнем през февруарския лют ден, в който отидох до неговата ферма. Ников е бизнесмен, собственик на ресторантската верига в страната, познатата на мнозина "Тропс къща". Защо е избрал Копривщица и то не за да направи нов ресторант (поне засега) в това красиво и примамливо за туристите от цял свят градче, а именно да заложи на дейност, непозната всъщност за него - отглеждане на овце? В района не може да се каже, че няма по-едри овцевъди. Стадата им обаче са смес от млечни и месодайни породи. Вероятно именно нюхът на Ников го е накарал да търси нещо по така. Ако си знаещ в дадена област, цениш знанията на други в друга област. Така се стига до контакта му с фирмата "Е. Ферма" и разработването на проект за голяма овцеферма с породи, специализирани за месо. Кандидатстването по програма САПАРД за финансово подпомагане по една или друга причина се забавя и той със собствени средства внася 270 овце Мериноланд от Германия. Избират му ги на място специалисти от "Е. Ферма", преценявайки животно по животно. "Препоръчахме на Георги Ников породата Мериноланд, защото тя притежава много ценни качества. Животните са едри. Женските достигат до 70-90 килограма живо тегло, а мъжките - 130-160 килограма. В германските ферми прирастът на агнетата на ден е средно 330 грама, а в техните институти е още по-висок - 380-430 грама, и на 105-дневна възраст вече тежат 42-45 килограма", казаха консултантите Мирослав Тенчев и д-р Илия Македонски. Друго характерно за породата, което те изтъкнаха, е нейната полиастралност, т. е. овцете може да се заплождат без хормонално третиране целогодишно. Да се получат три оагвания за две години е съвсем реално за тези овце. Освен това те са скорозрели и може да бъдат заплодени за първи път при навършване на 12-месечна възраст. Обикновено при първо оагване приплодът е един, но при следващите се раждат по две или три агнета. Но едно от ценните качества на породата е и това, че месото им е от високо качество и най-важното - без тлъстини под кожата, което особено се търси от европейците. За начина на отглеждане на овцете Мериноланд Тенчев изтъкна, че породата е много адаптивна и може да се отглежда както само пасищно, така и оборно-пасищно или изцяло оборно. Стадото от 270 животни от месодайната порода Мериноленд сега е настанено в ремонтиран и светъл обор на бивше ТКЗС в Копривщица. "Това е първият етап от проекта - каза Катя Банчева, управител на фермата. - Идеята е да се изградят нови помещения, оборудвани по европейски. Стадото ще бъде увеличено с нов внос на месодайни животни от Германия, така че общо овцете да станат около хиляда на брой." "Препоръчваме на г-н Ников в новия внос на животни да включи овце и от Германската планинска порода, тъй като е много подходяща за района на Копривщица. Тя също е месодайна и полиастрална" - добавя консултантът Мирослав Тенчев от "Е. Ферма". Разказвам повече за породата, защото както имаме опит в отглеждането на овце, в печенето и хапването на нашенското "гергьовско" агънце или хайдушкото чеверме, така не сме много вещи, че от агне до агне има разлика, колкото и изкусно да го сготвиш. Сериозно казано - месодайното ни овцевъдство е слабо развито. И още по-сериозно - ще цитирам част от официалния ситуационно-перспективен анализ на МЗГ за миналата година: "Във връзка с предстоящото прилагане на европейската система за окачествяване на кланичните трупове на овце, при която цената ще се определя от качеството на месото, необходимо е използването на чистопородни кочове от специализирани породи за месо с цел подобряване на месодайните качества на овцете и постигане на по-високо живо тегло в млада възраст на животните." А какво по-изгодно от това ние сами да отглеждаме месодайни разплодни животни, дори и да са чужда селекция (българска месодайна порода нямаме). Имам предвид и другите внесени месодайни породи като Ил дьо Франс и Мутон Шароле, които засега са главно в някои от нашите институти. Първо, ще струват по-евтино за новите желаещи в страната ни да ги закупят, второ - ще произвеждаме животни с качества, които не само в Европа, а и на всяко място по света ще бъдат конкурентоспособни. Квоти за износ на агнета и на агнешко месо нямаме. Пазари има. От в. Фермер

Пазар за наше агнешко има, печели по-качественото
8916
 

Последни материали
Виж
Кампания 2025
ДФЗ преведе и обвързаната подкрепа за животновъдите
МОСВ
Общините, които получават безвъзмезден достъп до минерални води през 2026 г.
Статистика
Високопланинските пасища и угарите в България рязко намаляват
Стари сортове могат да изчезнат
ЕК удря с бюрокрация малките производители на семена
При рапицата също е регистриран ръст за сметка на произведения ечемик
Великобритания увеличи реколтата от пшеница с разширяване на площите
Актуални данни на МЗХ
Над половината угари остават неизползвани, но ротацията при пшеницата се подобрява
Свързани материали
Виж
Кампания 2025
ДФЗ преведе и обвързаната подкрепа за животновъдите
МОСВ
Общините, които получават безвъзмезден достъп до минерални води през 2026 г.
Статистика
Високопланинските пасища и угарите в България рязко намаляват
Стари сортове могат да изчезнат
ЕК удря с бюрокрация малките производители на семена
При рапицата също е регистриран ръст за сметка на произведения ечемик
Великобритания увеличи реколтата от пшеница с разширяване на площите
Актуални данни на МЗХ
Над половината угари остават неизползвани, но ротацията при пшеницата се подобрява
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини