Начало » Новини » Страната
28.07.2015 г.

Фермери: Не закривайте инсталациите за производство на ток от животински отпадъци

Пречки пред агробизнеса

Farmer.bg

Ръководствата на четири браншови организации от животновъдния сектор излизат с обща декларация в защита на инвестициите, вложени в производството на инсталации за производство на ток от биологични отпадъци. Бизнесът се противопоставя на новите поправки в Закона за енергията от възобновяеми източници, които според авторите им „либерализирали производството на електрическа енергия от оборска тор“. Според бизнеса твърденията за либерализиране на пазара са спекулативни и не отговарят на действителността. Животновъдите смятат, че с новите текстове се орязват и последните възможности за фермерите да изграждат инсталации за оборска тор.

„Ние разбираме, че от частните самолети на някои представители на крупния бизнес в България е трудно да се видят проблемите в оборите и че ситият на гладния не вярва, но също така не спираме да се надяваме, че рано или късно обективността и равнопоставеността ще надделее“, се посочва в декларацията, подписана от ръководствата на Националния съюз на говедовъдите в България, Асоциацията на свиневъдите в България, Съюза на птицевъдите и Асоциацията на индустриалното свиневъдство.

Години наред животновъдите в България бяха лишени от подкрепа и притиснати от дъмпингов внос на месни и млечни суровини с неизяснен произход. Сега секторът търпи ужасяващи загуби от ембаргото на Руската федерация заради два пъти по-малко получаваните евросубсидии в сравнение с европейските си конкуренти. Браншът е поставен и пред непосилните изисквания на нитратната директива на ЕС, задължаваща фермите да депонират животинските отпадъци и да ги преработват, за да не завърсяват околната среда.

Тъй като по новата селска програма всички форми на подпомагане отпаднаха, в момента единствената възможна форма за прерабтката на отпадъците от земеделието остават инсталациите на биомаса, припомнят браншовиците.

Според животновъдите, ако секторът бъде орязан от възможността да инвестира в биоинсталации, това ще доведе до непосилни санкции за вторично депониране на отпадъците и не на последно място - до замърсяване на околната среда и глоби към България, които по правилата на европейското законодателство ще трябва да плаща целия български народ.

От съюза на говедовъдите припомнят, че и сега България е заплашена от Европейската комисия да плати глоби за над 120 млн. евро годишно поради неспазване на изискванията на директива 2008/50/ЕС.

Браншовите организации настояват да се премахне заложеният в закона краен срок за изграждането на тези инсталации първи юли 2016г., тъй като той е недостатъчен за проектиране и изграждане на подобни инсталации.

Браншовиците припомнят полезните практики в ЕС, където енергетиката, използващата биомаса, е на трето място по оборот и първо по работни места с 773 000 заети. Според бизнеса с новия проектозакон е поставена трайна бариера за развитието на този сектор в България.

Като краен резултат всички инсталации, работещи с оборска тор, няма да могат да достигнат и 0,3% от общия енергиен микс в страната или по-малко от 20 МВт инсталирана мощност, а това са по-малко от половината на предвидените в Националния план обем инсталирани мощности на оборска тор от 40 МВт за цялата страна.

За разлика от нас в Италия например тези инсталации са над 1 500, а изкупната цена на тока от тях е с над 20% по-висока от тази в България. Именно поради това будят недоумение изказванията на някои представители на крупния бизнес, които твърдят че именно от тези инсталации ще се породи огромен дефицит в НЕК, забравяйки че именно заводските централи и когенерации, каквито имат и те, още през 2013г. са заемали 8,6% от цялата произвеждана в България електроенергия, за чиято преференциална цена всички ние плащаме стотици милиони левове.

Апелираме да се спрат опитите за унищожаване на животновъдството в България и да се даде шанс за развитие на и без това обезлюдените селски райони, се посочва в декларацията, посготвена от Михаил Михайлов, изпълнителен директор на съюза на говедовъдите.

Фермери: Не закривайте инсталациите за производство на ток от животински отпадъци
7048
 

Последни материали
Виж
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини